Do try this at home (3) Een lange plissérok met coltrui en laarzen

Een tijdloze en leeftijdloze combinatie volgens Veronique Branquinho.

Rok en laarzen: Veronique Branquinho, coltrui: Cos

Al in haar allereerste collectie liet Veronique Branquinho een lange plissérok zien, en bijna altijd komt die terug. In de collectie voor dit najaar bijvoorbeeld in zwart leer. Ze houdt van de grote hoeveelheid stof die in een plissérok gaat en hoe al die stof door de plooien toch in bedwang wordt gehouden. En van het dramatische effect dat lange rokken met zich mee brengen. Je kunt er niet zomaar een trap mee af of een auto in. Je moet de stof bij elkaar pakken of de rok optillen.

Dat wil niet zeggen dat je voorzichtig met een lange rok moet omgaan, vindt ze. Een zoom mag slijten, en mag ook best een beetje vies worden. Dit is geen tere avondjurk, iets wat in deze combinatie nog eens wordt benadrukt door de stoere laarzen die eronder worden gedragen. De zwarte coltrui zorgt ervoor dat het verticale effect van de rok nog eens wordt versterkt: een lange lijn van de kaak tot aan de grond. Het geeft de draagster de elegantie van een balletdanseres.

Zo’n lang, bedekt, zwart silhouet is iets waarmee je niet onopvallend over straat gaat. Het is anders, mysterieus.

Maar het is ook leeftijdsloos: een outfit voor vrouwen van 7 tot 77 jaar.

tekst Milou van Rossum

foto Daan Brand

    • Milou van Rossum