Dijsselbloem: heronderhandelingen Griekse schulden uitgesloten

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep en minister van Financiën. Foto EPA / Julien Warnand

De eurozone gaat geen nieuwe onderhandelingen aan met Griekenland over het enorme schuldenprogramma. Ook niet na de Griekse verkiezingen, die volgende week plaatsvinden. Dat heeft eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag gezegd.

Twitter avatar EUCouncilPress EU Council Press Main results of today’s #Eurogroup meeting: http://t.co/H8VKSpKlQU.

In juli sloot de eurozone na een nacht lang onderhandelen het langverwachte akkoord met Athene. Later gaf Tsipras aan niet in het akkoord te geloven en in augustus maakte hij bekend op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, een dag na de eerste schijf noodsteun te hebben ontvangen. De stembusgang heeft op 20 september plaats.

‘Solide akkoord’

Dat betekent volgens Dijsselbloem echter niet dat het akkoord nu op losse schroeven komt te staan. Dit is namelijk afgesproken met de Griekse regering die toen aan de macht was en een volgende regering heeft zich hier gewoon aan te houden. De PvdA-bewindsman riep Griekenland dan ook op “het werk voort te zetten”, waarmee hij doelt op de ingrijpende hervormingen die nodig zijn om recht te hebben op Europese noodsteun. Die bedraagt in totaal 86 miljard euro.

Dijsselbloem deed de uitspraken na een onderhoud met de eurogroep. Een schuldenverlichting voor Griekenland kwam niet ter sprake, aldus Dijsselbloem. De minister is een fel tegenstander van het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden. Het Internationaal Monetair Fonds pleit wel voor een verlichting.

De eurogroep sprak verder over het verlagen van de inkomstenbelasting in de eurozone. Die is het hoogste ter wereld. Ook werd opgemerkt dat het economisch herstel waarschijnlijk zal blijven voortduren, maar mogelijk wat langzamer dan verwacht.

    • Casper van der Veen