Desde Alla wint Gouden Leeuw op Filmfestival van Venetië

De Venezolaanse regisseur Lorenzo Vigas op het filmfestival.
De Venezolaanse regisseur Lorenzo Vigas op het filmfestival. Foto EPA / Andrea Merola

De film Desde Alla van Lorenzo Vigas is vanavond bekroond met de felbegeerde Gouden Leeuw voor beste film tijdens het Filmfestival in Venetië. Op de 72e editie van het evenement kreeg Pablo Trapero de prijs voor beste regisseur voor zijn film El Clan.

Bekijk hier de trailer van ‘Desde Alla’

De film gaat over de 50-jarige Armando die in de Venezolaanse hoofdstad Caracas jonge mannen betaalt om hem gezelschap te houden. Op een dag ontmoet hij Elder, een 17-jarige knul die een criminele bende leidt. Die ontmoeting zal hun beide levens voorgoed veranderen.

Een geëmotioneerde Vigas droeg de prijs op aan zijn land Venezuela, dat moeilijke tijden doormaakt. Desde Alla was zijn debuut als regisseur.

Trapero beste regisseur

Trapero werd door de jury gekozen als beste regisseur en kreeg de Zilveren Leeuw. Het deels op feiten gebaseerde El Clan was al een enorm succes in Argentinië waar het alle records aan de bioscoopkassa brak. De film volgt een criminele familie die zich tijdens de militaire dictatuur en de periode daarna specialiseerde in ontvoeringen. NRC-recensent Peter de Bruijn schreef over El Clan:

“De film bevat als misdaadthriller misschien te veel elementen van een genrefilm om de hoofdprijs te winnen. Maar het kan zijn dat juryvoorzitter Alfonso Cuarón die twee jaar geleden Venetië op stelten zette met ruimtevaartdrama Gravity, juist met dat vooroordeel wil afrekenen.

bekijk hier de trailer van ‘El Clan’

Meer prijzen

Charlie Kaufman en Duke Johnson gingen er met de Grand Jury Prize vandoor voor de film Anomalisa. Valeria Golino en Fabrice Luchine kregen de prijzen voor beste acteerwerk. In totaal dongen 21 films mee naar een Gouden Leeuw. Volgens de Bruijn zaten er niet echte uitschieters tussen, maar wel degelijke en gewoon goede films.