De journalist mag het zeggen

De persconferentie van de premier werd gisteren even overgenomen door Frits Wester van RTL.

Een opzij stappende premier en een tv-journalist die de gisteren uitgelekte communicatiestrategie voor de komende Prinsjesdag voordraagt. Veel gênanter kon het gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van Mark Rutte nauwelijks worden. „Ik wil best even vertellen wat u volgende week gaat zeggen”, zei RTL-journalist Frits Wester. Waarna hij door Rutte achter het katheder werd uitgenodigd.

Adagium voor het kabinet, volgens Wester? Nuchter blijven ondanks de economische groei, zeker gezien de onrust in het buitenland en we moeten ons voorbereiden op meer vluchtelingen.

„Verstandige boodschappen”, zei een lachende Rutte terwijl hij zijn plek weer innam en het waarom van een communicatieplan uitlegde. Om de centrale thema’s van het kabinet goed voor het voetlicht te krijgen. „Maar die boodschappen heeft u natuurlijk eerder van mij gehoord.”

Rutte verborg zijn ergernissen overigens niet over de jaarlijkse lekkages rond de Miljoenennota. De voorbereide boodschappen van het kabinet zullen daardoor volgende week heel wat minder serieus worden genomen. Wie begint niet te lachen als een minister het centrale woord ‘nuchter’ in de mond neemt. „Ik doe dit nu vijf jaar, het hoort er blijkbaar bij. Het is blijkbaar een onderdeel van de traditie van Prinsjesdag waar ik me ongelofelijk aan erger.”

Hij liet in het midden of dat tot een woedeaanval in het Torentje had geleid. „Ik heb, geloof ik, de reputatie om wel eens wat minder evenwichtig over te komen bij zo’n ergermoment, maar goed, dat houd ik maar voor de kleine kring.”

Rutte verwierp de suggestie dat het kabinet is uitgeregeerd, een suggestie waarin ook het communicatieplan voorziet. Ministers zullen wijzen op de aankomende vereenvoudiging van het belastingplan, de benodigde doorstroming op de woningmarkt en het toekomstbestendig maken van het pensioenstelsel. (NRC)