Auto rijdt in op demonstratie van Koerden - meerdere gewonden

Koerdische demonstranten in Bern. Foto EPA / Peter Klaunzer

Bij protestacties van Turken en Koerden in de Zwitserse hoofdstad Bern zijn vandaag meer dan tien mensen gewond geraakt toen een auto op een groep Koerdische demonstranten inreed. Dat melden Zwitserse media.

Op videobeelden is te zien hoe de auto zich met hoge snelheid in de mensenmassa boort, zonder poging om af te remmen of om personen te ontwijken. Naast de aanval met het voertuig waren er ook opstootjes tussen de betogers. Het is nog niet bekend hoe veel mensen er precies gewond zijn geraakt en hoe zij er aan toe zijn.

Tegendemonstratie

De ongeregeldheden begonnen toen Koerdische tegendemonstranten een betoging van de Unie van Europees-Turkse Democraten kwamen verstoren. De laatstgenoemde groep protesteerde tegen “terrorisme” van de Koerdische strijdgroep PKK op Turks grondgebied. De afgelopen maanden hebben Koerdische strijders meerdere keren Turkse politieagenten en militairen aangevallen. Hierop besloot Ankara tot luchtaanvallen op Koerdische strijdgroepen in Irak en Syrië.

Hoewel er eerst vooral over en weer geroepen werd, braken er op den duur relletjes uit. Er ontstond een chaotische situatie. Een ooggetuige meldde dat de politie traangas en rubberen kogels afvuurde. Later wist de politie de twee groepen weg te leiden en uit elkaar te houden.

    • Casper van der Veen