Nederland Fotografeert winnaar van thema ‘Vakantie in Nederland’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

None

„Een prachtige mix van Nederland en vakantiegevoel”, noemt de vakjury van NRC’s fotowedstrijd de inzending van José Korver. Zij maakte volgens de jury „een bijzonder mooi vakantietafereel, met een indrukwekkend landschap, strakke compositie, spanning en leuke knipoog. Bij het zien van deze foto wil je niets liever dan op vakantie in Nederland.”

Korver is daarmee vakjuryprijswinnaar van de maand augustus die als thema ‘Vakantie in Nederland’ had. Ze krijgt een voucher ter waarde van 100 euro voor de NRC Webwinkel. Bankadviseur Wonen José Korver (55) uit Egmond aan Zee maakte de foto begin augustus op de Nieuwe Vaart in natuurgebied Wormer- en Jisperveld. De man in de kano is haar jongste zoon.

„Onze kinderen zijn al 18 en 22 en gaan niet zo vaak meer met hun ouders mee, maar ik wilde ze deze zomer graag nog iets meegeven van de omgeving waar ik geboren en opgegroeid ben. De Nieuwe Vaart loopt achter mijn ouderlijk huis. Ik heb er als kind veel gezwommen, geschaatst en gevaren in een houten roeibootje.

„Omdat het die dag heerlijk weer was, hebben we kano’s gehuurd. Eerst zijn we langs mijn broer in Wormer gevaren en daarna naar mijn zus in Jisp voor een borrel. Het veld is nog steeds een prachtig veenweidegebied, met bijzondere vogels en overal slootjes. De koeien lopen hier in alle vrijheid buiten.

„De omgeving maakt dat je snel mooie foto’s hebt. De foto is heel spontaan gemaakt met mijn iPhone. Ik ben een hobbyfotograaf en heb nooit een cursus of zo gevolgd. Toevallig las ik die avond in de krant over de wedstrijd. Voor de compositie heb ik er nog een stukje afgeknipt. Ik had die middag meerdere foto’s gemaakt, maar deze vond ik de mooiste; onder de brug zie je korenmolen De Koker waarop wij vroeger vanuit ons huis uitkeken.”

    • Joke Beeckmans