m/v van de week

Hij ontpopte zich afgelopen zomer tot dé verrassing in de strijd om het partijleiderschap van de Britse Labour partij: Jeremy Corbyn.

Een verrassing ja, want hij is tenslotte ál 66, terwijl de andere kandidaten in de veertig zijn. Een verrassing omdat hij radicaal links is, een breuk met de ‘nieuw-rechtse’ Tony Blair. Die zei over Corbyn: „Als mensen zeggen: Mijn hart zegt dat dit mijn soort politiek is, zeg ik: Neem een harttransplantatie.” En een verrassing omdat hij niet de flexibelste politicus is; zijn opvattingen zijn sinds zijn komst in het Lagerhuis, in 1983, niet veranderd.

Vandaag kiest Labour zijn nieuwe partijleider, dus de kans bestaat dat Corbyn de nieuwe man van Labour is als u dit leest. In dat geval staat Labour nog het een en ander te wachten: geldschieters hebben al gezegd hun donaties terug te trekken als de links-radicaal wint.

Nu nog even afwachten of Labour echt het Syriza van Groot-Brittannië gaat worden.

    • Siegfried Woldhek