Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een exotische boerderij in Eindhoven.

Huis Kunstschilder Cornelis le Mair (71) woont al 42 jaar in zijn boerderij, net buiten de ring van Eindhoven en heeft er nooit iets aan verbouwd. „Ik heb het hier vooral volgezet met spullen die ik als een rat mijn hol in heb gesleept.” De Indiase brokaatdoeken aan het plafond, het zeventiende-eeuwse glaswerk uit Venetië in de vitrinekast en de kroonluchter van Murano-glas; hij nam alles mee van zijn reizen. Veel uit Azië: „Het kleurgebruik daar trekt me aan, dat kennen we in Nederland niet.” Al zijn „rekwisieten” schildert hij na in „pronkstillevens”. „Net als zeventiende-eeuwse schilders deden met kostbare spullen die de VOC meebracht.”

Nautilusbeker Dat wat Le Mair niet kan kopen, maakt hij zelf. Zie de goud-versierde schelp op het (zelf getimmerde) bureau; een nautilusbeker. „Zulke bekers werden door gildes gebruikt in de zeventiende eeuw. Een originele nautilus brengt nu wel een ton op. Deze heb ik van modelleerpasta, goudverf en bladgoud gemaakt.” De zwarte Gelderse kachel verwarmt de ruimte, een cv heeft hij niet. „Radiatoren passen hier niet.” Op de vloer liggen nog de originele tegels uit 1860, het bouwjaar van de boerderij. De verzameling van Le Mair strekt zich uit tot in de badkamer, keuken, slaapkamer op zolder en het atelier in de stallen op zijn erf. „Het is wel frustrerend dat er bijna niets meer bij past.”

Van Ikea „Daar ben ik nog nooit geweest.”

Bij brand meenemen „Niets. Ik hecht niet zo aan al die spullen.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak