DeLUXE werkplek

Modeontwerper Veronique Branquinho bouwde een kubus van glas aan haar jaren zeventig-bungalow in Schiplaken. Daar schetst ze met potlood haar ontwerpen.

Foto Lars van den Brink

Screensaver

„Mijn screensaver is een foto van het Zoniënwoud, een bos bij Brussel, uit 1968. Ik heb het negatief ooit in een fotoarchief in Antwerpen gevonden. Het is een mysterieus beeld, dat tegelijkertijd grafisch is. Ik heb ’m voor van alles gebruikt, bijvoorbeeld als fotobehang op de wanden van mijn winkel in Antwerpen. Het is mijn tweede logo geworden.”

Stompjes

„Ik kan niet ontwerpen op een computer, ik teken alles met potlood. Bij Manufactum, een Duits verzendbedrijf, heb ik ooit een houdertje gekocht. Je ziet het hier op de tekening liggen. Daarmee kun je de allerkleinste stompjes nog gebruiken, ik vind het fijn om niks te verspillen. Vroeger tekende ik in schetsboeken, tegenwoordig op A4’tjes. Die kunnen zo de scanner in. Op het papier staat een schets voor een sieraad voor mijn voorjaarscollectie voor 2016.”

Parijs

„De rode cirkels op de kaart van Parijs zijn mogelijke locaties voor de show van de collectie van voorjaar 2016, begin oktober. De ligging van een locatie is heel belangrijk: je wilt niet te ver van de shows voor en na ons zitten. Anders loop je de kans dat journalisten je show overslaan.”

Vintage

„Alle meubelen, behalve de kasten, zijn vintage. De stoelen zijn van Charles Pollock. Het modernisme uit de jaren zestig en zeventig spreekt mij erg aan, ik vind de ontwerpen uit die tijd vaak ook mooier gemaakt. De grote tafel was eigenlijk bedoeld als een tussenoplossing; het was de eerste die ik tegenkwam in een kringloopwinkel. Maar ik ben eraan gehecht geraakt.”

Kleermakers

„Op tafel ligt een boek over Savile Row, de beroemde Londense kleermakersstraat. Tailoring is altijd een van mijn stokpaardjes geweest. Deze foto van acteur Michael Caine in een work in progress was een van de inspiratiebronnen voor mijn voorjaarscollectie voor 2016. Je kunt er goed op zien hoeveel werk en zorg er aan zo’n jasje wordt besteed.”

Wenteltrap

„Mijn kantoor en de kast zijn ontworpen door B-architecten. Een van de drie oprichters ken ik al heel lang, en die kent mijn smaak dus goed. Ik wilde graag een wenteltrap – ik houd van verticale dingen. Daar is voor de veiligheid een leuning aan gemaakt, en zo is de witte cirkelvorm ontstaan.”