Zo boek je ruim van tevoren een goedkope taxi

Foto ANP

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: een goedkope taxi van tevoren boeken

Naam: CheapTaxis
Oprichter: Ojo Meijers (41)

Taxichauffeurs hebben niet de beste naam. Omrijden, geen Engels spreken, te veel geld berekenen. Wellicht dat Uber daarom ook zo ontzettend hard groeit. Maar bij Uber kun je niet een taxi reserveren als je bijvoorbeeld naar het vliegveld moet. Bij het Nederlandse bedrijf CheapTaxis kan dat wel.

Wat doen ze anders dan andere taxibedrijven?

Je boekt je taxi van tevoren online, dus niet ter plekke. Zo voorkom je dat er net op dat moment geen Ubers rijden. Je wordt opgewacht als je de gate uitkomt, laat je bon zien, en de chauffeur brengt je naar je bestemming. Je krijgt ook het nummer van de chauffeur, voor als er iets misgaat. De ritprijs staat al vast, die heb je betaald via internet (creditcard of iDeal).

Wat als je vertraging hebt?

Je geeft bij het boeken je vluchtnummer door. De chauffeurs houden de vluchten in de gaten. Een vertraging of extra wachttijd van circa dertig minuten is bij de prijs inbegrepen. Als het langer gaat duren probeert de support afdeling een andere taxi voor je te regelen.

Bestaat dit nog niet?

Jawel, A2btransfers en Holidaytaxis zijn twee grote concurrenten. CheapTaxis wil vooral met ze concurreren op de prijs. Het bedrijf claimt goedkoper te zijn omdat ze taxi’s regelen door middel van een aanbestedingsprocedure.

Wat is het verdienmodel?

CheapTaxis verdient geld door een bemiddelingsvergoeding: 5 procent komt van de klant, 15 procent van de vervoerder. Het bedrijf zit nu in 45 landen, in 1.687 steden. En vanaf deze maand ook op duizend vliegvelden.

    • Charlotte van ’t Wout