Werkgevers: vluchteling sneller aan werk helpen

Vluchtelingen mogen werken als ze een verblijfsvergunning hebben, maar een baan krijgen is voor de meesten moeilijk.

Het Nederlandse bedrijfsleven wil ook wat doen voor vluchtelingen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW dringt aan op een gesprek met het kabinet over mogelijkheden om vluchtelingen sneller aan het werk te helpen dan nu gebeurt. VNO-NCW is van plan eerst het opleidingsniveau en werkervaring van vluchtelingen in kaart te brengen en ze daarna in in contact te brengen met bedrijven waar ze aan het werk kunnen.

Voorzitter Hans de Boer wil zo snel mogelijk een afspraak met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). Die heeft welwillend op het voorstel voor een ontmoeting gereageerd. Een woordvoerder kan nog niet zeggen wat de minister concreet zou kunnen doen. Asscher is vooral „benieuwd” naar de ideeën van VNO-NCW. Daarover kan de werkgeversorganisatie nog niets zeggen. Een woordvoerder laat wel weten dat de uitzendsector „een belangrijke rol” zou kunnen spelen.

Ook uitzendbedrijf Randstad is bereid zich in te zetten voor extra banen voor vluchtelingen. Randstad is in gesprek met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) over de mogelijkheden. „We spreken nu over de exacte invulling”, zegt een woordvoerder van Randstad. Daarover kan hij nu nog niets kwijt. Maar, zegt hij, er zijn wel ideeën. „Het gaat verder dan alleen het uitspreken van de intentie.” Het COA was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogen in Nederland werken, ook als die tijdelijk is. Maar ze komen vaak moeilijk aan een baan. Zo heeft maar een op de drie vluchtelingen betaald werk, zo blijkt uit cijfers van Vluchtelingenwerk Nederland. Van de autochtone beroepsbevolking heeft tweederde een baan.

Veel vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan de slag, zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk, maar vinden vaak geen baan. De redenen: „De taalachterstand, diploma’s die niet worden erkend, een gat in de cv door de vlucht”. De hulporganisatie krijgt geregeld bedrijven aan de telefoon die wat voor vluchtelingen willen doen, maar niet goed weten wat. „Wij zeggen dan: je kan wel geld inzamelen, maar nog beter is het om banen te creëren.”

Vluchtelingenwerk heeft een speciaal programma om vluchtelingen aan het werk te helpen, Startbaan. Daarbij hebben onder meer de bedrijven Manpower en Accenture zich aangesloten.

In Duitsland zet het bedrijfsleven zich steviger in voor vluchtelingen. Bestuursvoorzitters van grote Duitse bedrijven pleitten deze week in Handelsblatt voor een open opstelling. Onder anderen de topmannen van automaker Porsche, energiebedrijf Eon en uitgeversbedrijf Axel Springer deden die oproep.

Autoconcern Daimler riep de politiek vorige week op asielzoekers sneller een werkvergunning te geven. Het bedrijf zegt graag vluchtelingen te willen aannemen. „De meeste vluchtelingen zijn jong, goed opgeleid en gemotiveerd”, zei Daimler-topman Dieter Zetsche tegen Duitse media. „Zulke mensen zoeken we.”