Zieke Franse boer wint opnieuw in zaak tegen chemiereus Monsanto

De Franse boer Paul François. Foto THIBAUD MORITZ/AFP

„Teleurstellend”, zegt een woordvoerder van het grote Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto op een Amsterdams terras. Hij is juist uit het Verenigd Koninkrijk ingevlogen om te proberen te voorkomen dat Nederland het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen aan banden legt, zoals de Kamer wil. En nu dit.

Gisteren bevestigde een rechter te Lyon in hoger beroep dat Monsanto verantwoordelijk is voor de vergiftiging van een Franse akkerbouwer. Paul François werd in 2004 ziek na het inademen van dampen van Lasso, een bestrijdingsmiddel van Monsanto tegen onkruid bij maïs.

Het inademen van de dampen gebeurde bij het schoonmaken van zijn sproeimachine. De boer werd misselijk en duizelig, kreeg hoofdpijn en spierproblemen en verloor uiteindelijk het bewustzijn. Hij belandde in het ziekenhuis en kon bijna een jaar helemaal niet werken. In 2005 toonde onderzoek aan dat zijn lichaam sporen van monochloorbenzeen bevatte – het hoofdbestanddeel van Lasso. Drie jaar later werden zijn problemen erkend als een beroepsziekte. Inmiddels is hij gedeeltelijk gehandicapt.

François sleepte Monsanto voor de rechter wegens onvolledige veiligheidsvoorschriften op de verpakking. Zo stond er niet dat er bij gebruik een masker gedragen moest worden, terwijl de risico’s al sinds de jaren tachtig bekend waren. Pas in 2007 werd het product van de Franse markt gehaald.

Monsanto werd in 2012 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding – een unicum voor een pesticidenfabrikant volgens François’ advocaten – maar Monsanto ging in beroep. Volgens de woordvoerder gaat het bedrijf de beslissing aanvechten bij de hoogste Franse rechter.