Van kansloos naar kansrijk in een eethuis op Zuid

Wat zijn de nieuwe, beste restaurants van Rotterdam? Frank van Dijl en Wim de Jong brengen wekelijks voor NRC in kaart wat de stad te bieden heeft.

De keukenbrigade in actie in restaurant Borgo D’Aneto in Rotterdam.
De keukenbrigade in actie in restaurant Borgo D’Aneto in Rotterdam. Foto Imara Angulo Vidal

Italiaans restaurant Borgo d’Aneto in Rotterdam-Zuid is niet alleen populair vanwege de gerechten die er op tafel komen. Ook eigenaar Faouzi Chihabi en zijn personeel maken deel uit van de bijzondere ervaring.

Faouzi Chihabi was onder andere automonteur, schoonmaker, dominee en beleidsadviseur in het onderwijs voordat hij zes jaar geleden Borgo d’Aneto op de hoek van de Nijverheidsstraat en de Feijenoordkade opende. Het is een van de mooiste stukjes Rotterdam-Zuid, mede dankzij de Nieuwe Maas die er zo ongeveer onder de ramen door stroomt.

De gerechten en wijnen in Borgo d’Aneto zijn Italiaans, zoals de naam kan doen vermoeden, maar het personeel komt van overal en nergens. Zo werd eigenaar Faouzi Chihabi op een onbekende datum in een onbekend jaar in een gehucht in de Marokkaanse bergen geboren. Zijn straatarme familie had tot midden vorige eeuw niet eens een achternaam.

Allesbehalve doorsnee

Ook de regelmatige gasten van de Borgo zijn allesbehalve doorsnee. De deftigste ondernemersfamilies, de Kralingse elite, de top van Unilever, Rotterdams superambtenaar Marco Pastors, Haagse bestuurders en John de Mol zijn Borgo d’Aneto-cliëntèle. Een buurtfunctie heeft de trattoria ook. Nog maar kortgeleden stond de doodskist er opgesteld van een honderdjarige, Feijenoordse ‘moe’. Haar laatste wens was om vanuit het restaurant te worden begraven.

Verder zal het nieuwkomers in de trattoria opvallen dat er veel dames lunchen of dineren. Het moet ermee te maken hebben dat Faouzi Chihabi (‘rijzende ster’) een lange, knappe man is. Het type Franse of Griekse liedvertolker, met zwartgrijze krullen en een zuidelijk accent dat de zachtst denkbare inborst doet vermoeden.

Geen gewoon restaurant

Een andere bijzonderheid is dat het eethuis op Zuid niet helemaal een gewoon restaurant is. Het is tevens een werkervaringsplaats voor jongeren voor wie na het basisonderwijs geen enkele vervolgopleiding meer geschikt is, aangezien ze er de verstandelijke capaciteiten voor zouden missen. Zulke kinderen komen terecht op ‘praktijkscholen’ en belanden erna niet zelden thuis met een Wajong-uitkering, want de samenleving zit niet echt op ze te wachten.

Jaarlijks krijgen vier of vijf van hen in Borgo d’Aneto de kans om dat ‘afvoerputje’ te ontlopen. Faouzi ontdoet ze van hun ‘rugzakje’ en boort onvermoede kook- en organisatietalenten bij ze aan. „Kinderen leren ontdekken dat ze wél wat waard zijn”, vat Faouzi zijn aanpak samen.

Borgo d’Aneto leidt jongeren op tot gastheer of kok. Carlos (19 jaar) maakte na zijn jaren dienst in de trattoria aansluitend naam in de keuken van De Ooievaar in Rotterdam en specialiseert zich nu als horeca-ondernemer. Chefkok Laurens start in oktober zijn eigen crêperie en gaat er eveneens jongeren opleiden.

Professionele hulp

Bijkomend gevolg in Borgo d’Aneto is sinds deze zomer dat de gastheer ineens ook zelf boven de pannen staat. Hiervoor was er altijd professionele hulp voor de leerling-chefs in de keuken, nu heeft Faouzi Chihabi zelf het licht gezien. Hij kon de verleiding simpelweg niet meer weerstaan, bekent hij.

Het werken met zogenaamd ‘kansloze’ jongeren is en blijft fantastisch, en hij zal het ook nog jaren blijven doen. Maar kok zijn? Faouzi noemt het de ‘mooiste ontdekking’ die hem in het leven ten deel is gevallen. „Het voelt als plotselinge rijkdom. Ongelooflijk wat het met me doet. Mijn babushka lijkt nu helemaal afgepeld: ik ben kók.”

Met een grijns: „En ik moet zeggen: de reacties op het eten in Borgo d’Aneto zijn nog nooit zo enthousiast geweest.”

    • Frank van Dijl
    • Wim de Jong