US Open: eerste grandslamfinale voor Flavia Pennetta

Foto Reuters / Shannon Stapleton

De Italiaanse tennisster Flavia Pennetta (33) heeft in New York voor de eerste keer in haar lange loopbaan de finale bereikt van een grandslamtoernooi. De nummer 26 van de plaatsingslijst was in de halve finale van de US Open verrassend de meerdere van de tien jaar jongere Roemeense Simona Halep, de nummer twee van de plaatsingslijst. Binnen een uur zegevierde de routinier in twee sets: 6-1 6-3.

Beide speelsters kwamen in het WTA-circuit vier keer eerder tegen elkaar uit. Pennetta won de eerste drie duels, maar in Miami eerder dit jaar was Halep voor de eerste keer de sterkste in de achtste finales (6-3 7-5).

Eerste set binnen half uur naar Pennetta

De ervaren Italiaanse begon vandaag in New York overtuigend aan de vijfde onderlinge partij. Mede dankzij nogal wat slordigheden van de nerveuze Halep brak Pennetta al in de vierde game de service van de veel jongere Roemeense, die in de zesde game opnieuw haar opslag inleverde. Pennetta haalde daarna binnen een halfuur de eerste set binnen (6-1).

Halep begon ook in mineur aan de tweede set. Opnieuw ging ze op eigen service in de fout. Opvallend genoeg kwam de Roemeense daarna even beter in haar spel. Halep benutte breekpunten in de tweede en vierde game, waardoor ze voor de eerste keer in het duel het initiatief had (1-3). Lang duurde de Roemeense opleving echter niet. Pennetta hervond haar ritme uit de eerste set en speelde de tweede set overtuigend uit: 6-3.

Pennetta speelt in de finale op Flushing Meadows tegen de winnares van het duel tussen de als eerste geplaatste Serena Williams uit de Verenigde Staten en de Italiaanse Roberta Vinci. (ANP)