Tweede ‘Ter Apel’ komt tijdelijk in Budel

Asielzoekers die in Nederland aankomen, kunnen vanaf deze maand voor aanmelding terecht in het Noord-Brabantse Budel. De druk op de locatie in Ter Apel, tot nu toe de enige plek waar asielzoekers zich konden aanmelden, moet daarmee worden verlicht.

Asielzoekers bij de voormalige Nassau-Dietzkazerne. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Asielzoekers die in Nederland aankomen, kunnen vanaf deze maand voor aanmelding terecht in het Noord-Brabantse Budel. Het asielzoekerscentrum in de voormalige Nassau Dietz kazerne wordt tijdelijk de tweede centrale opvanglocatie van Nederland, laat de gemeente Cranendonck weten. Daarmee moet de druk op de locatie in Ter Apel, tot nu toe de enige plek waar asielzoekers zich konden laten registreren, worden verlicht.

Het extra aanmeldcentrum is nodig vanwege het gestegen aantal asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea. Wekelijks komen nu meer dan duizend asielzoekers aan in Nederland. De afgelopen tijd werden in Ter Apel soms mensen opgevangen die nog niet waren geregistreerd. “Een zeer onwenselijke situatie”, schreef Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) vorige maand aan de Tweede Kamer. Met het volgens persbureau ANP tijdelijke aanmeldcentrum moeten de wachttijden worden verkort.

Geen 24-uurs instroom

In tegenstelling tot ‘Ter Apel’ komt er in Budel geen 24-uurs instroom. Vanuit de Groningse plaats worden tussen de 64 en 100 mensen overgebracht naar Budel om zich aan te melden. Na een paar dagen stromen ze vervolgens door naar een opvanglocaties. Van de 1500 plekken in het asielzoekerscentrum worden in totaal 400 plaatsen tijdelijk gebruikt als ontvangstlocatie.

Staatssecretaris Dijkhoff was vorige maand in gesprek met de Brabantse plaats Gilze voor een tweede ontvangstlocatie voor asielzoekers. Het is de bedoeling dat het tweede permanente aanmeldcentrum vanaf 2017 in Gilze wordt gevestigd.

Binnen het asielproces moet iedere vreemdeling die asiel wil aanvragen zich registreren bij de aanmeldeenheid van de Vreemdelingenpolitie. Dit aanmeldteam bevindt zich in directe nabijheid van de ontvangstlocatie.

    • Laura Klompenhouwer