Turkije neemt opnieuw PKK onder vuur in Noord-Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht opnieuw doelen van de Koerdische PKK aangevallen in het noorden van Irak. In het zuidoosten van Turkije raakten vanochtend vier mensen gewond toen vermoedelijk Koerdische militanten het vuur openden in een restaurant.

Een Turkse agent staat op scherp nadat in een restaurant het vuur werd geopend op de politie. Foto AFP / Ilyas Akengin

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht opnieuw doelen van de Koerdische PKK aangevallen in het noorden van Irak. Bronnen bij de autoriteiten hebben tegen Reuters gezegd dat zo’n vijftien vliegtuigen bombardementen hebben uitgevoerd in bergachtige gebieden.

De strijd tussen de PKK en Turkije is opgelaaid nadat in juli een einde was gekomen aan een wapenstilstand van twee jaar. Honderden mensen zijn sindsdien om het leven gekomen. Zaterdag ging het conflict een nieuwe fase in toen Turkse grondtroepen Noord-Irak binnentrokken. De gebeurtenissen waren voor demonstranten aanleiding om de straat op te gaan, zo ook gisteravond in Amsterdam.

Over en weer

Het Turkse leger voert al dagen op rij aanvallen uit in overwegend Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Irak. In de grensstad Cizre geldt al acht dagen een uitgaansverbod in de strijd tegen de PKK. Volgens pro-Koerdische politici zijn door de gevechten al 21 burgers om het leven gekomen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken spreekt van één burgerdode en tientallen gesneuvelde militairen.

In het zuidoosten van Turkije raakten vanochtend vier mensen gewond toen vermoedelijk Koerdische militanten het vuur openden in een restaurant in Diyarbakır, een stad met zo’n 900.000 inwoners. Het restaurant is populair onder politiemensen. Een burger en drie agenten raakten gewond, waarvan één ernstig.

    • Bastiaan Nagtegaal