Tom in het rood: alleen bij de aankomst is het vandaag even opletten

Dumoulin praat voor de start met Alejandro Valverde, de nummer 6 van het klassement. Foto AFP / Jaime Reina

One down, two to go. In de eerste van drie lastige etappes kwam de rode trui van Tom Dumoulin gisteren geen moment in de problemen. Maar vandaag gaat het offensief van Fabio Aru gewoon verder. Komt de koppositie van Tom nu wel in gevaar? En zo ja, waar?

Op het eerste gezicht is de rit tussen Medina del Campo en Ávila (185 kilometer) misschien wel de gemakkelijkste van de drie etappes die Dumoulin na zijn knappe tijdrit nog moet overleven. Het parcours is weliswaar heuvelachtig, maar bergen van de eerste categorie hoeft het peloton – anders dan gisteren en morgen – niet over.

Twitter avatar NOShan70 Han Kock Dumoulin als eerste bij de start. Ze nemen geen enkel risico bij Giant Alpecin. #lavuelta #Aru #3sec http://t.co/USSAjCE6ZU

Vastgeplakt aan het wiel van Aru

De langste klim is er een van de tweede categorie, de Aldo de la Paramera, waarvan de top op zo’n twintig kilometer van de aankomst ligt. Voor problemen zal die klim - 8,7 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent – echter niet zorgen, zo denkt NRC-wielerredacteur Maarten Scholten:

“Gisteren kon Dumoulin op een klim van de eerste categorie gemakkelijk bijblijven. Hij zat echt vastgeplakt aan het wiel van Aru en reed zelfs eventjes weg. Dan verwacht ik niet dat hij vandaag op een gemakkelijkere klim tijd gaat verliezen.”

Foto Vuelta

Foto Vuelta

Veel lastiger is volgens Scholten de aankomst in Ávila, waar in de laatste twee kilometer nog een hoogteverschil van bijna 100 meter moet worden overwonnen. In het profiel van de route slechts een klein puntje, maar in werkelijkheid steile kuitenbijter.

“Dat laatste stuk is echt vervelend, ook omdat het een kasseistrook is. En het zal daar iets drukker zijn dan gisteren, omdat veel renners die heuvel van de tweede categorie wel overkomen. Als je dan verkeerd zit, of er valt ergens een gaatje, dan ben je zo een paar seconden kwijt.”

De aankomst van vandaag stond in 1999 ook al eens op het programma. Toen won Frank Vandenbroucke:

‘Het verschil is heel klein’

Hoopvol is echter dat Dumoulin Aru deze ronde al twee keer versloeg bij vergelijkbare aankomsten. In de tweede rit zette de 24-jarige Nederlander op meer dan een halve minuut en in de negende etappe kwam hij 16 tellen voor de Italiaan over de meet. Desondanks is Scholten voorzichtig in zijn voorspellingen:

“Dumoulin is niet echt slecht in dit soort aankomsten. Maar misschien is Aru er vandaag er wel een keer heel erg goed in. Het kan zo maar ineens veranderen. En drie seconden is echt heel weinig.”

De etappe begint vandaag rond 12.45 uur. Vanaf 16.00 uur is de wedstrijd live te volgen op NPO1 en op nos.nl.

    • Joost Pijpker