Servië brengt massamoord voor rechter

Servië gaat zelf acht politiemannen vervolgen wegens betrokkenheid bij de massamoord in Srebrenica in 1995. Deze stap van de Servische justitie is een handreiking aan de buitenwereld. Tot nu toe hield Belgrado de eigen verdachte ‘oorlogsmisdadigers’ de hand boven het hoofd.

De openbare aanklager, die is belast met oorlogsmisdaden, heeft acht agenten van een speciale politie-eenheid gedaagd voor de dood van 1300 mensen in een pakhuis in Kravica, een dorpje ten noorden van Srebrenica.

Onder de acht is commandant Nedeljko Milidragovic, alias ‘Nedjo de Slager’. Hij gaf leiding aan de eenheid Jahorina, naam van een olympische skipiste bij Sarajevo, die de massamoord in Kravica pleegde. Zijn mannen dreven hun slachtoffers in een pakhuis samen en openden met handgranaten en automatische wapens het vuur. De enkele overlevenden die daarna door Jahorina naar buiten werden gelokt, werden doodgeschoten.

Dit etnische geweld in Kravica was onderdeel van de ‘zuivering’ die Servische milities in de enclave rond Srebrenica uitvoerden. In 1995 werden circa 8.000 moslimmannen gedood, nadat troepen van generaal Radko Mladic de streek hadden veroverd op Nederlandse blauwhelmen die de ‘safe area’ namens de Verenigde Naties moesten beschermen.