Spong wil NAM voor de strafrechter brengen voor vernielen huizen

Advocaat Gerard Spong heeft vandaag aangifte gedaan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Spong houdt het concern verantwoordelijk voor het vernielen van panden in Groningen en het in gevaar brengen van de bewoners van die huizen.

Iemand steekt zijn handen in de scheur in zijn huis in Groningen.
Iemand steekt zijn handen in de scheur in zijn huis in Groningen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Advocaat Gerard Spong heeft vandaag aangifte gedaan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Spong houdt het concern verantwoordelijk voor het vernielen van panden in Groningen en het in gevaar brengen van de bewoners van die huizen. Dat heeft zijn kantoor vanmorgen laten weten.

Spong doet de aangifte op namens bewonersorganisatie Groninger Bodembeweging (GBB) en een aantal omwonenden. Hij schrijft:

“De NAM heeft door het willens en wetens blijven boren in Groningen, terwijl zij donders goed doorhad welke risico’s daarmee waren gemoeid, talloze mensenlevens in gevaar gebracht. Dat is schandalig en de strafrechter dient daar een oordeel over te vellen.”

De advocaat wijst erop dat uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de gasboringen in Groningen niet alleen tot materiële schade hebben geleid, maar ook tot een “reëel risico op levensgevaar voor de bewoners”. Desondanks heeft de NAM ervoor gekozen om door te gaan met het winnen van gas.

Niet de eerste poging

Eerder probeerden bewoners al eens een vergelijkbare zaak aan te spannen bij de strafrechter, maar het Openbaar Ministerie ging toen niet over tot vervolging. Dat besluit werd toen aangevochten bij het gerechtshof, maar zonder succes. Spongs kantoorgenoot Emile van Reydt, die eveneens aan de zaak werkt, denkt echter dat het ditmaal wel tot een zaak komt.

Van Reydt:

“Wij vinden dat die beslissing geen hout snijdt, op het moment dat er mensenlevens in gevaar komen. In onze aangifte maken we nu ook gehakt van dat besluit.”

Mocht het opnieuw niet tot een strafzaak tegen de NAM komen, dan zijn Spong en Van Reydt bereid om door te gaan tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die heeft namelijk al vaker gezegd dat landen de plicht hebben hun inwoners te beschermen tegen gevaarlijke industriële activiteiten, aldus Van Reydt.