Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rotterdam is de modewinkelhoofd-stad van Nederland

Sorry, Rotterdammers. Amsterdam is de modehoofdstad van Nederland. Daaraan is weinig te veranderen, zeker niet zolang de enige enigszins serieus te nemen modeweek van Nederland er plaatsvindt en de meeste van de paar Nederlandse designermerken die we hebben er gevestigd zijn. Maar de modewinkelhoofdstad van Nederland is wat mij betreft Rotterdam.

Er zitten in Amsterdam natuurlijk best veel goede modewinkels. Maar steeds meer modezaken in de hoofdstad richten zich op de vele, vele, vele toeristen die de stad aandoen, en dan natuurlijk vooral de rijke toeristen.

Niks mis met een internationale sfeer natuurlijk, maar het toerisme beïnvloedt ook het aanbod, dat steeds meer bestaat uit herkenbare, zeer prijzige luxe. Ook het betaalbaardere segment is veranderd door het toerisme.

Nee, dan Rotterdam. Ik zal niet durven te beweren dat toeristen de stad weren, maar het is een er een stuk rustiger. En natuurlijk: ook in Rotterdam domineren H&M en Zara. Maar boetieks moeten het er niet hebben van rijke Russen of Chinezen die in een keer duizenden euro’s stukslaan, maar van Rotterdammers, mensen uit de omgeving, en ja, ook best vaak Amsterdammers die in hun eigen stad niet aan hun trekken komen. En dat maakt een enorm verschil. De betere modewinkels in Rotterdam zijn grootsteeds, maar eigen.

Zaken als Wendela van Dijk, Margreeth Olsthoorn en Mostert & Van Leeuwen onderscheiden zich door een persoonlijke keuze uit internationale en Nederlandse merken, en een prettige mix van chic en net iets betaalbaarder, waardoor ook iemand met een wat minder dikke portemonnee iets bijzonders kan kopen. Wat ook opvalt: het personeel is, naar Amsterdamse maatstaven, ontzettend vriendelijk.

Amsterdammers zijn vaak verbaasd als ze voor de eerste keer in haar winkel komen, vertelt Margreeth Olsthoorn: zo’n uitgesproken winkel, en dat in Rotterdam. Je zou ook kunnen zeggen: juist in Rotterdam.