Na Samsom krijgt Dijsselbloem het te verduren: hij is ‘geen visionair’

Veroorzaakte Felix Rottenberg eerder deze week tumult door politiek leider Diederik Samsom weg te zetten als „bedrijfsleider van het kabinet”, nu richt hij zijn pijlen op Jeroen Dijsselbloem.

In een promotiefilmpje voor het programma College Tour, dat vanavond om Dijsselbloem draait, bestempelt Rottenberg de minister van Financiën, tevens voorzitter van de eurogroep, als „supertechnocraat in Brussel” en noemt hij hem „geen visionair of verhalenverteller”. Rottenberg is voorzitter van de commissie die de PvdA-kandidaten voor de komende verkiezingen gaat selecteren.

In College Tour weerspreekt Dijsselbloem Rottenbergs kwalificatie. Een ‘supertechnocraat’ krijgt geen doorbraken in Brussel voor elkaar, zegt hij. Rottenbergs kritiek op Samsom vindt hij onfatsoenlijk. „Ik hoop niet dat hij alle kandidaten zo een voor een gaat bespreken in interviews.”

Overigens zei Rottenberg een jaar geleden in Het Parool nog over Dijsselbloem: „Volgens mij vindt niemand het irritant dat hij een beetje technocratisch is”.

Ook verder is het onrustig in de PvdA. Gisteren stemde Tweede Kamerlid Khadija Arib als enige PvdA’er vóór een motie van de oppositie over ruimhartig vluchtelingenbeleid.

Rottenberg en Arib waren vanochtend geen van beiden bereikbaar voor een toelichting.