Reiziger claimt vaak diefstal mobieltje

Vakantiegangers claimen bij hun verzekeraar steeds vaker schade aan koptelefoons. Ook voor beschadigde of gestolen smartphones en tablets worden meer claims ingediend, blijkt uit cijfers van Europeesche Verzekeringen.

De verzekeraar maakt na elke zomer een lijstje van de meest gemelde bagageschades. Koptelefoons staan dit jaar voor het eerst in de toptien. Voorheen luisterden de meeste vakantiegangers muziek met oordopjes, maar tegenwoordig geeft een toenemend aantal de voorkeur aan grotere headphones. Deze zijn duurder en daardoor gevoeliger voor diefstal. Ook beschadigen ze sneller als ze vallen, aldus de Europeesche.

De meeste claims betreffen mobieltjes (19 procent). Op plaats twee staan tablets en e-readers (16 procent), gevolgd door zonnebrillen (14 procent). Koptelefoons behelzen 4 procent van de meldingen.

Daarnaast zag de Europeesche door de financiële crisis in Griekenland een toename van claims op de allrisk annuleringsverzekering. Veel klanten die zo’n verzekering hadden en een reis naar Griekenland hadden gepland, annuleerden, ook uit vrees voor lege geldautomaten.

Uit het overzicht van de Europeesche blijkt verder een toenemende vraag naar de dekking van contant geld. De verzekeraar denkt dat ook dit te maken heeft met lege Griekse geldautomaten. (ANP)