Rechtse Israëliërs saboteren stemming mensenrechtenprijs

Rechtse Israëliërs saboteren de internetstemming voor de Mensenrechtentulp. Op Facebook roept een Knessetlid voor de ultrarechtse partij Het Joodse Huis om de linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem buiten de topdrie te houden.

De mensenrechtentulp wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die op een vernieuwende manier mensenrechten bevorderen.
De mensenrechtentulp wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die op een vernieuwende manier mensenrechten bevorderen. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rechtse Israëliërs saboteren de internetstemming voor een mensenrechtenprijs van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit blijkt uit Facebookposts, waarin onder anderen een politicus van de ultrarechtse partij Het Joodse Huis oproept om de linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem buiten de topdrie te houden.

De drie kandidaten met de meeste stemmen gaan door voor de Mensenrechtentulp, ter waarde van honderdduizend euro. Die prijs is bedoeld als ondersteuning van personen die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen.

Al meer dan 23.000 stemmen

Aanvankelijk nam B’Tselem de leiding in het klassement, met ruim drieduizend stemmen. Daarna werd de leiding overgenomen door de Birmese studentenleidster Phyoe Phyoe Aung, die op meer dan 23.000 stemmen staat.

Dit is het directe gevolg van de campagne. Op zijn Facebookpagina schrijft Ronen Shoval, die kandidaat was voor de Knesset en wiens achterban overwegend bestaat uit kolonisten:

“Het is zo leuk om te zien dat het Israëlische volk aantreedt om onze soldaten te helpen en om financiering voor de radicaal-linkse organisatie B’Tselem te verhinderen.”

B’Tselem, dat misstanden in bezet Palestijns gebied documenteert, zegt dat het “een genot zal zijn om mensen die voor de bezetting zijn, te zien stemmen op genomineerden die de waarden bevorderen die zij verachten”.