Populair en volslagen obscuur

Geen grote tenten in een polder, en niet de grootste namen. Het heeft Incubate groot gemaakt.

None

Vincent Koreman (43), voormalig muzikant (The Travoltas en The Spades) en kunstenaar, richtte in 2005 met drie vrienden het Tilburgse festival Incubate op. Doel van het toen nog ééndaagse Incubate – dat begon als ‘ZXZW’, de naam werd veranderd op verzoek van het Amerikaanse festival SXSW – was om onbekende maar interessante bands naar Tilburg te halen, zegt Koreman: „Tot dan toe was daarvan niets te zien.”

Inmiddels duurt Incubate een week, en kan het zich het grootste muziekfestival van Nederland noemen, gemeten naar het aantal optredens. Er spelen 384 bands en 10 theatergroepen, er is bovendien een uitgebreid film en kunstprogramma. Van over de hele wereld komen deze week bezoekers naar Tilburg, in totaal rond de 17.000.

In het programma zijn nagenoeg alle muzikale genres vertegenwoordigd. Van punk tot dub tot house, tot metal, experimenteel en noise, tot enkele oude helden. Van volslagen obscuur (de onheilspellende noise van Sex Swing) tot populair (Unknown Mortal Orchestra, Mercury Rev).

„Mensen verklaren ons voor gek dat we zoveel acts boeken”, zegt Koreman. „Maar het creëren van massa is juist ons uitgangspunt. We vragen bands waar in sommige gevallen maar twintig of dertig toeschouwers naar kijken. Het wordt interessant als je er daar een grote greep van hebt. De gelegenheid om heel veel onbekends naast elkaar te zien, haalt mensen over.”

Incubate is een onafhankelijke stichting. De financiering komt uit kaartverkoop, zegt Koreman, en ook stad en provincie steunen het festival. Voor de directie telt niet alleen de muziek, er wordt ook ieder jaar een leidraad geformuleerd. Dit jaar is dat ‘engagement’. In dat kader passen de optredens van enkele politieke hardcore punkbands (Bad Breeding, Landverraad) en de toneelvoorstelling van het Zweedse duo The Knife over immigratie (zie kader). Er is ook engagement met de eigen stad. Zo wordt door een grote groep kunstenaars gewerkt aan twee muurschilderingen, over de ‘ontmoeting tussen Oost en West’ - gesymboliseerd door de combinatie van stripfiguren Bart Simpson en Akira, oftewel Bartkira. De schilderingen zullen achteraf blijven. Ter opfleuring van troosteloze plekken in Tilburg.

    • Hester Carvalho