Orbán: wie illegaal de grens oversteekt, wordt gearresteerd

Vluchtelingen die illegaal de grens met Hongarije oversteken worden met ingang van volgende week gearresteerd. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag gezegd.

De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens een persconferentie in Brussel. Foto EPA / Olivier Hoslet

Vluchtelingen die illegaal de grens met Hongarije oversteken worden met ingang van 15 september gearresteerd. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. De afgelopen weken zijn tienduizenden asielzoekers door Hongarije getrokken.

Zij waren vooral op weg naar Duitsland en Scandinavië. Toen zij weigerden van het treinstation van Boedapest naar vluchtelingenkampen in Hongarije te trekken, ontstonden er problemen en protesten. Uiteindelijk besloot een groep vluchtelingen dan maar lopend naar Duitsland te gaan, maar deze voettocht werd verkort toen Hongarije besloot de mensen in bussen naar de grens met Oostenrijk te vervoeren.

Verplichte quota

Orbán is een fel tegenstander van het opnemen van meer vluchtelingen. Samen met ambtsgenoten uit Midden- en Oost-Europese landen pleit hij tegen verplichte quota voor het opnemen van asielzoekers. Een plan hiervoor werd eerder vandaag afgewezen door de ministers van Buitenlandse Zaken van Slowakije, Tsjechië, Polen en Hongarije.

De Hongaarse premier beschuldigde vluchtelingen er verder van wetten te hebben gebroken. Ook zouden ze niet hebben meegewerkt met de Hongaarse autoriteiten. Orbán zei dat vluchtelingen zich weigerden te laten registreren. De politie zal van nu af aan harder optreden, aldus de regeringsleider.

Deadline maandag, anders EU-top

De EU-leiders hebben tot maandag om met een werkbare oplossing te komen voor het vluchtelingenvraagstuk. Dat zei Donald Tusk, president van de Europese Raad, vandaag. Mochten zij er toch niet uitkomen, dan roept Tusk een EU-top bijeen.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Without concrete sign of solidarity and unity from JHA ministers Monday, I will call extra #EUCO in September on refugee crisis
Twitter avatar eucopresident Donald Tusk After contacts with Member States last days, more hopeful today that we are closer to solution based on consensus & genuine solidarity

In mei werd een plan van de Europese Raad om 40.000 asielzoekers met een verdeelsleutel over de EU-landen te verspreiden nog door enkele lidstaten geblokkeerd. Woensdag zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, dat er alsnog een verdeelsleutel moet komen, maar nu voor 160.000 vluchtelingen. Hij pleitte voor verplichte quota.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sloot zich vandaag aan bij Juncker en pleitte voor een eerlijk systeem om vluchtelingen te spreiden over de EU. Steinmeier:

“Dit probleem kan niet door een enkele land alleen gedragen worden. Er moet solidariteit zijn.”

Kritiek op Hongarije

Ondertussen hebben meerdere landen kritiek geuit op hoe Hongarije vluchtelingen in het land behandeld heeft. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak in een rapport van “vreselijke” omstandigheden in Hongaarse detentiecentra. De politie in twee kampen in Röszke, bij de Servische grens, houdt migranten dagenlang vast voor registratie op plekken waar het “smerig” en “overbevolkt” is. Er een gebrek aan voedsel en aan medische zorg, schrijven medewerkers van de organisatie op basis van filmmateriaal en gesprekken met mensen. Hongarije houdt zich daarmee niet aan internationale verplichtingen, stelt Human Rights Watch vast.

Twitter avatar hrw Human Rights Watch Hungary: Abysmal Conditions in Border Detention http://t.co/2OCaLx8Lyn

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vanochtend dat de situatie in Hongarije goed in de gaten wordt gehouden. Zo wordt gekeken of de politie en het leger de mensenrechten respecteren. De organisatie stuur 300 kant-en-klare huizen naar Hongarije, die Boedapest inmiddels heeft geaccepteerd.

Vluchtelingenstroom houdt aan

De stroom vluchtelingen die Europa binnenkomt is voorlopig nog niet afgenomen. Tussen woensdag 18.00 uur en donderdag rond dezelfde tijd staken zo’n 7.600 vluchtelingen de grens over van Griekenland naar Macedonië. Sinds begin dit jaar zijn 160.000 mensen op doorreis in Hongarije aangekomen.

    • Casper van der Veen