Basketballers uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Grieken

Basketballer Worthy de Jong in actie in de wedstrijd tegen Griekenland op het EK Basketbal in Kroatië. Oranje verloor nipt tegen Griekenland en is uitgeschakeld. Foto EPA/Antonio Bat

Brutaal namen de Nederlandse basketballers gisteravond laat de leiding tegen titelkandidaat Griekenland, door het missen van een vijftal vrije worpen zat een stunt er uiteindelijk niet in. Ondanks vier nederlagen kan Oranje met een goed gevoel terugkijken op het EK Basketbal in het Kroatische Zagreb.

Ook vlak voor het einde had Nederland nog een voorsprong van elf punten, maar door een paar driepunters van de NBA-sterren binnen het Griekse team boog de tweevoudig Europees kampioen (1987 en 1995) de achterstand om in een 68-65 overwinning. Bij winst op Griekenland had Nederland zich geplaatst voor de tweede ronde van het EK Basketbal dat in Frankrijk plaatsvindt.

Winst na 26 jaar afwezigheid

Drie jaar geleden was de nationale ploeg op sterven na dood. Geen geld voor warme maaltijden na de trainingen, geen fysiotherapeut en geen geld voor extra beenruimte in het vliegtuig voor de lange basketballers. Juist die tegenslag leek te zorgen voor eenheid. Onder aanvoering van ‘wonderdokter’ Toon van Helfteren, die als bondscoach lange tijd werkte zonder salaris te ontvangen, plaatste Oranje na 26 jaar afwezigheid tot ieders verrassing voor het Europees Kampioenschap in Kroatië.

De start van het EK kon niet beter. Het Georgische team werd met veel strijdlust verslagen met 73-72.

Ook Macedonië, de volgende tegenstander, leek een te nemen horde. Twee overwinningen zijn voldoende om de achtste ronde te halen aangezien de beste vier ploegen zich plaatsen. De Zuid-Europese ploeg bleek uiteindelijk een maatje te groot (78-71). Tegen de veel sterke geachte ploegen Slovenië, Kroatië en Griekenland dichtte Nederland zich weinig kansen toe. Dat bleek toch anders te liggen.

Oranje de nummer 88 op de wereldranglijst ging lang gelijk op met Slovenië, de nummer 13 van de wereld, maar verloor uiteindelijk met 81-74. Ook tegen het thuisland Kroatië had Oranje veel kansen. Voor rust waren de Nederlandse basketballers zelfs beter, alleen de ervaring van de de zilveren olympische ploeg uit de jaren negentig gaf de doorslag. De Kroatische basketballers wonnen de wedstrijd met 78-72. Verdedigend had Oranje in het de meeste wedstrijden wel op orde, zoals ook tegen de Grieken, maar het miste net teveel kansen om voor een stunt te zorgen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Hoe een overleden ploeg zich oprichtte’
    • Huib de Zeeuw