Nieuwe bandopnamen van gesprekken met Holleeder

Er zijn nieuwe afgeluisterde gesprekken opgedoken tussen Willem Holleeder en zijn zus Astrid. Enkele transcripties van deze door Astrid Holleeder in het geheim opgenomen gesprekken zijn toegevoegd aan het strafdossier, zo bevestigen bronnen die het dossier goed kennen.

De opgenomen gesprekken bevestigen de stelling van Astrid Holleeder dat zij als vertrouwenspersoon veel kennis over hem heeft verkregen. Astrid Holleeder is een belangrijke getuige in de zaak tegen haar broer omdat zij kennis heeft die rechtstreeks van hem afkomstig is.

Willem Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij vijf onderwereldmoorden en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zo zou hij de opdrachtgever zijn van de moord op zijn zwager Cor van Hout en vastgoedhandelaar Wim Endstra.

Hij wilde Sonja liquideren

Naast Astrid zijn ook haar zus Sonja en Willems ex-vriendin Sandra Klepper belangrijke getuigen in de strafzaak. De drie vrouwen hebben in de periode voor zijn aanhouding, in december 2014, belastende verklaringen afgelegd over Holleeders positie in de onderwereld en zijn rol bij een langlopend gewelddadig conflict.

Toen eind maart naar buiten kwam dat de drie vrouwen een getuigenis hadden afgelegd tegen Holleeder, bleek al dat Sonja Holleeder een aantal gesprekken met haar broer had opgenomen. Later werd bekend dat Astrid een gesprek met haar broer had opgenomen in de gevangenis.

Nu blijkt dat nog twee gesprekken door Astrid zijn opgenomen toen Holleeder nog vrij was. Een gesprek gaat over de gevolgen van de verklaringen van de veroordeelde Fred Ros, die een jaar geleden een deal sloot als kroongetuige. In een andere opname spreekt Holleeder met zijn zus Astrid op dreigende toon over zus Sonja, de weduwe van Cor van Hout. Dit gesprek lijkt steun te geven aan de claim dat Holleeder plannen had om zijn zus Sonja te laten liquideren.

De advocaat van Willem Holleeder geeft geen commentaar op vragen over de zaak. Ook de advocaat van Astrid en Sonja wil niet reageren.

    • Jan Meeus