Nieuwe Labourleider: anyone but Corbyn?

Morgen wordt bekend wie de nieuwe Britse leider van links wordt. Het staat niet vast dat favoriet Jeremy Corbyn wint.

Foto Peter Nicholls / REUTERS

Het was de zomer van Corbynmania. Zalen vol Labourfans luisterden naar de 66-jarige socialist en anti-oorlogsactivist Jeremy Corbyn. Met beloftes over uitgeven in plaats van bezuinigingen, over belastingverhoging voor rijken en het afschaffen van belastingvoordelen voor bedrijven, en over het opnieuw nationaliseren van spoor, posterijen en energiebedrijven, hoopt hij de nieuwe leider te worden van Labour.

Morgen wordt bekend of zijn populariteit van Corbyn, die bij de Labour-top zeer omstreden is, zich heeft vertaald in voldoende stemmen. Door de wijze waarop de leider gekozen wordt, kan een van de andere drie winnen: Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall. Wie zijn zij?

Andy Burnham (45): schaduwminister van Volksgezondheid

Verwerpt bezuinigingsplannen van de regering die zich louter richten op korten. Erkent dat begrotingstekort onder Labour uit de hand liep, belooft een „gebalanceerd en duurzaam economisch plan”. Is vóór het weer nationaliseren van het spoor, als de huidige contracten aflopen. Pro-Europees, vindt wel dat de EU moet tegemoetkomen aan Britse zorgen over migratie.

Yvette Cooper (46): schaduwminister van Binnenlandse Zaken

Vindt niet dat Labour voor de crisis onverantwoorde uitgaven deed (haar man Ed Balls was staatssecretaris van Financiën). Wil het hoogste belastingtarief verhogen van 45 naar 50 procent, en belastingontwijking bestrijden. Labour moet af van imago van anti-bedrijfsleven, ontstaan onder de vorige leider Miliband. Wijst op praktische voordelen van EU-lidmaatschap.

Liz Kendall (44): schaduwstaatssecretaris voor Ouderenzorg

Vindt dat begrotingstekort „zo snel als verantwoordelijk is” teruggebracht moet worden. Houdt vast aan motto van oud-premier en ex-Labourleider Tony Blair: ‘doen wat werkt’ en zoekt naar kiezers in het politieke centrum en onder conservatieven. Vindt dat de private sector in de nationale gezondheidszorg een rol heeft, wat binnen de partij controversieel is. Labour moet „zonder schroom pro-Europees” zijn.

    • Titia Ketelaar