Vijftien gesprekken Holleeder en zus toegevoegd aan dossier

Er zijn nieuwe afgeluisterde gesprekken opgedoken tussen Willem Holleeder en zijn zus Astrid. Enkele transcripties van deze door Astrid Holleeder in het geheim opgenomen gesprekken zijn toegevoegd aan het strafdossier.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen.

Er zijn nieuwe afgeluisterde gesprekken opgedoken tussen Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja. In totaal gaat het om 15 gesprekken die in 2013, 2014 en 2015 heimelijk zijn opgenomen. Ook heeft Astrid Holleeder dagboekaantekeningen over de gesprekken met haar broer aan het Openbaar Ministerie verstrekt.

De opgenomen gesprekken bevestigen de stelling van Astrid Holleeder dat zij als vertrouwenspersoon veel kennis over hem heeft verkregen. Astrid Holleeder is een belangrijke getuige in de zaak tegen haar broer omdat zij kennis heeft die rechtstreeks van hem afkomstig is.

Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij vijf onderwereldmoorden en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zo zou hij de opdrachtgever zijn van de moord op zijn zwager Cor van Hout en vastgoedhandelaar Wim Endstra.

NRC-redacteur Jan Meeus is op dit moment in de rechtszaal. Volg zijn tweets hier:

Belastende verklaringen tegen Holleeder afgelegd

Naast Astrid zijn ook haar zus Sonja en Willems ex-vriendin Sandra Klepper belangrijke getuigen in de strafzaak tegen Holleeder. De drie vrouwen hebben in de periode voor zijn aanhouding, december 2014, belastende verklaringen afgelegd over Holleeders positie in de onderwereld en zijn rol bij een langlopend gewelddadig conflict.

Toen eind maart via NRC en De Telegraaf naar buiten kwam dat de drie vrouwen een getuigenis hadden afgelegd tegen Willem Holleeder, bleek al dat Sonja Holleeder een aantal gesprekken met haar broer had opgenomen. Later werd bekend dat Astrid een gesprek met haar broer had opgenomen in de gevangenis.

Nu blijkt dat nog twee gesprekken door Astrid zijn opgenomen toen Holleeder nog vrij was. Een gesprek gaat over de gevolgen van de verklaringen van de veroordeelde Fred Ros, die een jaar geleden een deal sloot als kroongetuige. In een andere opname spreekt Holleeder met zijn zus Astrid op dreigende toon over zus Sonja, de weduwe van Cor van Hout. Dit gesprek lijkt steun te geven aan de claim dat Holleeder plannen had om zijn zus Sonja te laten liquideren.

Geen bezwaar getuigen tegen openbare zitting

Een van de kwesties die vandaag op de zitting zal worden besproken is het getuigenverhoor van de zussen Astrid en Sonja en Holleeders ex-vriendin Sandra Klepper. Uit een brief van hun raadsman Wout Morra blijkt dat de drie geen bezwaar maken tegen een verhoor in een openbare zitting. Ze willen wel uit het zicht van de publieke tribune blijven en voorkomen dat Willem Holleeder rechtstreeks oogcontact kan maken.

De advocaat van Willem Holleeder geeft geen commentaar op vragen over de strafzaak. Ook de advocaat van de Astrid en Sonja Holleeder wil niet ingaan op vragen over de zaak.

Lees ook: Familie Holleeder vecht het uit voor de rechter (2 september)
    • Jan Meeus