Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nieuwe bandopnamen gesprekken Holleeder

Holleeder spreekt dreigend over zus Sonja in opnames

Willem Holleeder in 2014.
Willem Holleeder in 2014. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Er zijn nieuwe afgeluisterde gesprekken tussen Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja toegevoegd aan het strafdossier in de zaak tegen Holleeder. In totaal gaat het om 15 gesprekken die in 2013, 2014 en 2015 heimelijk zijn opgenomen. Ook heeft Astrid Holleeder dagboekaantekeningen over de gesprekken met haar broer aan het Openbaar Ministerie verstrekt.

De opgenomen gesprekken bevestigen de stelling van Astrid Holleeder dat zij als vertrouwenspersoon veel kennis over hem heeft verkregen. Astrid Holleeder is een belangrijke getuige in de zaak tegen haar broer omdat zij kennis heeft die rechtstreeks van hem afkomstig is.

Willem Holleeder wordt door het OM verdacht van betrokkenheid bij vijf onderwereldmoorden en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zo zou hij de opdrachtgever zijn van de moord op zijn zwager Cor van Hout en vastgoedhandelaar Wim Endstra.

Naast Astrid zijn ook haar zus Sonja en Willems ex-vriendin Sandra Klepper belangrijke getuigen in de strafzaak tegen Holleeder. De drie vrouwen hebben in de periode voor zijn aanhouding, december 2014, belastende verklaringen afgelegd over Holleeders positie in de onderwereld en zijn rol bij een langlopend gewelddadig conflict.

Toen eind maart via NRC en De Telegraaf naar buiten kwam dat de drie vrouwen een getuigenis hadden afgelegd tegen Willem Holleeder, bleek al dat Sonja Holleeder een aantal gesprekken met haar broer had opgenomen. Later werd bekend dat Astrid een gesprek met haar broer had opgenomen in de gevangenis.

Nu blijkt dat Astrid ook een aantal opnames heeft gemaakt in de periode dat haar broer nog vrij was. Een gesprek gaat over de gevolgen van de verklaringen van de veroordeelde Fred Ros, die een jaar geleden een deal sloot als kroongetuige. In een andere opname spreekt Holleeder tegen Astrid op dreigende toon over zus Sonja, de weduwe van Cor van Hout. Dit gesprek lijkt steun te geven aan de claim dat Holleeder plannen had om zijn zus Sonja te laten liquideren.

Vandaag meldde het Openbaar Ministerie dat het de zussen Holleeder in december wil horen als getuige. De advocaat van Holleeder wil dat het later plaatsvindt.