‘Nee, ik wil geen mensen vervangen door robots’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Heico Sandee

Is mede-eigenenaar Smart Robotics

Leeftijd 36

Wanneer maandag 7 september

None
foto david van dam

Waarvoor bent u in de Tweede Kamer?

„Met ons bedrijf, een uitzendbureau voor robots, triggeren we veel gedachten. Wat willen we daarmee? Werkende mensen vervangen? Na een rapport van het Rathenau Instituut over robotisering en werkgelegenheid hebben Tweede Kamerleden bedrijven uitgenodigd voor een rondetafelgesprek.”

En, wilt u werkende mensen vervangen?

„Sociaal gezien zeg ik meteen: néé! Tegelijk is het wel zo: als we ergens een robot in een fabriek neerzetten, had daar ook een mens kunnen staan. Maar veel bedrijven zetten robots in op het moment dat ze gaan opschalen. Dan hoeven er geen mensen weg te gaan. Ook kunnen bedrijven hierdoor in Nederland blijven, in plaats van dat ze naar landen vetrekken waar arbeid goedkoper is.”

Kon u die boodschap overbrengen aan Kamerleden?

„Die boodschap was voor hen al wel duidelijk. De politiek weet dat deze verandering nu eenmaal gaande is. De vraag is vooral: hoe gaan we er mee om?”

U werd niet aangevallen als boeman die banen inpikt?

„Dat niet. Ze waren geïnteresseerd en netjes. De vragen die ze me stelden, sloten aan bij mijn verhaal en expertise.”

U zei tijdens het gesprek dat u technologie bereikbaar wil maken voor laagopgeleiden.

„Ja. Robots worden gemaakt en onderhouden door specialisten. Dat is voor weinigen weggelegd. Op die manier komt er een verschuiving van banen naar mensen die met robots kunnen werken. We moeten er alles aan doen om de technologie zo makkelijk te maken dat ook lageropgeleiden er mee kunnen werken. Dan bieden we kansen voor mensen met robots te werken voor wie het eerst te moeilijk was.”

En het is nog goedkoper ook, voor bedrijven.

„Ja, ook dat. Nu moeten veel bedrijven die specialistische kennis zelfs extern inhuren.”

De overheid kan start-ups zoals uw bedrijf, beter stimuleren, zei u ook.

„Het heeft ons veel tijd gekost om simpele dingen te regelen. Verzekeringen bijvoorbeeld. Als wij een robot bij een klant in een productielijn neerzetten, en onze robot gaat kapot, kan de hele productielijn een dag stil komen te liggen. Daar moet je je tegen verzekeren. Maar de ene na de andere verzekeraar weigert ons om twee redenen: de omzet is te laag, en we zijn te nieuw om het risico in te kunnen schatten. Ja hé, we zijn een start-up!”

Begrepen de Kamerleden dat?

„Daar ging het tijdens dit gesprek niet over. Maar kijk, ik heb het kaartje gekregen van een Kamerlid, je kunt raden van welke partij. Zij [Anne-Wil Lucas, VVD] wil hier graag over doorpraten. Wat dat betreft heb ik weer een doeltje behaald.”

    • Christiaan Pelgrim