Prinsjesdag: lastenverlichting leidt niet tot lagere werkloosheid

De Miljoenennota ligt ook dit jaar ruim voor Prinsjesdag op straat.
De Miljoenennota ligt ook dit jaar ruim voor Prinsjesdag op straat. Foto ANP / Lex van Lieshout

De aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard leidt niet tot een lagere werkloosheid, zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jaarlijkse Macro Economische Verkenningen (MEV) berekend.

De economie groeit door de lastenverlichting volgend jaar weliswaar met 0,2 procent extra, maar meer mensen bieden zich op de arbeidsmarkt aan omdat werken meer lonend wordt. Veel fiscale voordelen komen immers alleen terecht bij mensen met een baan. Door de lagere belastinginkomsten neemt het begrotingstekort de komende twee jaar met 0,6 procentpunt toe. Dat staat gelijk aan 4 miljard euro. Dit jaar komt de werkloosheid volgens het CPB uit op 620.000 en volgend jaar op 605.000.

Zowel de MEV als de Miljoenennota van het kabinet is in bezit van deze NRC. De documenten komen officieel pas met Prinsjesdag, komende dinsdag, naar buiten.

‘Werkloosheid nog te hoog en daalt te langzaam’

In de Miljoenennota roept minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) ondanks de economische opleving op tot voorzichtigheid. “De werkloosheid is nog te hoog en daalt te langzaam”. En nog niet iedereen profiteert van de opleving. Het kabinet repareert “de koopkracht met specifieke maatregelen, zodat alle groepen kunnen profiteren van de verbeterende economie”, aldus Dijsselbloem.

Ondanks de spanningen op financiële markten in China en de vluchtelingencrisis heeft het CPB de verwachtingen ten opzichte van 2016 nauwelijks aangepast in vergelijking met de zogeheten concept-MEV van vorige maand. De voor volgend jaar verwachte economische groei blijft 2,4 procent, maar het begrotingstekort komt volgens de uitgelekte MEV uit op 1,4 procent. Dat was aanvankelijk 1,5 procent.

Ook de staatsschuld valt mee: die komt volgens de meest recente cijfers uit op 64,5 procent van de economie, tegen 65,3 procent in de eerdere prognose. Dit jaar komt de schuld nog uit op 66,4 procent. De daling is het gevolg van hogere economische groei, het lagere tekort en de verwachte privatisering van ABN Amro.

Lees morgen meer in NRC Weekend.