Rechtse Israëliërs saboteren internetstemming voor Nederlandse mensenrechtenprijs

Rechtse Israëliërs saboteren de internetstemming voor een mensenrechtenprijs van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit blijkt uit Facebookposts, waarin onder anderen een Knessetlid voor de ultrarechtse partij Het Joodse Huis oproept om de linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem buiten de topdrie te houden. De drie kandidaten met de meeste stemmen gaan door voor de Mensenrechtentulp, ter waarde van honderdduizend euro.

Aanvankelijk nam B’Tselem de leiding in het interimklassement, met ruim drieduizend stemmen. Vervolgens werd de leiding overgenomen door de 26-jarige Birmese studentenleidster Phyoe Phyoe Aung, die op meer dan veertienduizend stemmen staat.

Dit is het directe gevolg van de campagne. Op zijn Facebookpagina schrijft Knessetlid Ronen Shoval, wiens achterban overwegend bestaat uit kolonisten: „Het is zo leuk om te zien dat het Israëlische volk aantreedt om onze soldaten te helpen en om financiering voor de radicaal-linkse organisatie B’Tselem te verhinderen.”

B’Tselem, een organisatie die zich onder meer toelegt op het documenteren van misstanden in bezet Palestijns gebied, zegt in een reactie dat het „een genot zal zijn om mensen die voor de bezetting zijn, te zien stemmen op genomineerden die de waarden bevorderen die zij verachten”.

    • Derk WaltersCorrespondent Israël