Massabetoging in Barcelona voor onafhankelijkheid Catalonië

Honderdduizenden Catalanen betoogden vandaag in Barcelona voor onafhankelijkheid.
Honderdduizenden Catalanen betoogden vandaag in Barcelona voor onafhankelijkheid. Foto Reuters / Albert Gea

Voorstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn vandaag in Barcelona massaal de straat opgegaan. De lokale autoriteiten zeggen dat er tussen de half en anderhalf miljoen mensen op de been waren tijdens de betoging, die plaatsvond op de nationale feestdag van Catalonië (La Diada).

Separatisten grijpen La Diada, de nationale feestdag van vandaag, al jaren aan om betogingen voor onafhankelijkheid te organiseren. Op 11 september zijn de winkels en scholen in Catalonië dicht. De Catalanen herdenken op deze dag dat Catalonië in 1714 onder koning Felipe V van Bourbon de rechten op een zelfstandige staat en eigen cultuur verloor.

Onafhankelijkheid inzet verkiezingscampagne

De Avinguda Meridiana, die naar het parlementsgebouw van Catalonië voert, was over een afstand van ruim 5 kilometer met actievoerders gevuld. De massademonstratie komt ruim twee weken voordat op 27 september regionale verkiezingen voor het Catalaanse parlement plaatsvinden. Op de betoging van vandaag werd dan ook al campagne gevoerd. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría verweet deelstaatpresident Artur Mas van Catalonië en andere Catalaanse nationalisten dat ze van de feestdag een verkiezingsactie hebben gemaakt.

Mas en zijn partij willen de onafhankelijkheid van Catalonië tot speerpunt van de campagne maken. Als Mas en zijn politieke bondgenoten een meerderheid halen in het Catalaanse parlement, willen ze binnen twee jaar een referendum houden over onafhankelijkheid. Dat voornemen stuit op verzet in Madrid, waar de centrale regering van premier Rajoy zetelt. Die heeft al meerdere keren gezegd zo’n referendum niet te zullen toestaan omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.