Lavrov roept landen op om Syrisch leger te helpen tegen IS

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov op een archieffoto uit 2012 met de Syrische president Bashar Assad. Foto AP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov wil dat ook andere landen het Syrische leger helpen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Russen steunen het Syrische regime met wapens, ook zouden er Russische gevechtsvliegtuigen actief zijn in Syrië.

Tijdens een persconferentie in Moskou vertelde Lavrov dat er coördinatie nodig is tussen het Russische leger en het Pentagon om “ongewilde incidenten” in Syrië te voorkomen. Zo meldt Reuters. Nadat in de afgelopen dagen steeds meer berichten naar buiten kwamen over Russische troepen in en nabij Syrië belde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken met zijn Russische collega om zijn bezorgdheid te uiten over “verdere escalatie van het conflict”. Gisteren bevestigde Rusland dat er naast humanitaire hulp ook militaire goederen worden vervoerd naar Syrië.

‘Russische luchtmachtbasis bij Latakia’

Rusland is al meer dan zestig jaar een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië en heeft in Tartus, vlakbij de grens met Libanon, een haven voor de invoer van de Russische wapens. Volgens de Syrische (regeringsgezinde) krant Al-Watan bouwen de Russen nu aan een luchtmachtbasis gebouwd in Jableh, zo’n dertig kilometer ten zuiden van havenstad Latakia.

Dit gebied bevindt zich in de kustprovincie waar vooral veel alawitische aanhangers wonen van de Syrische president Assad. In de oorlog die al meer dan vier jaar duurt is het Syrische leger steeds slechter opgewassen tegen de vele vooral jihadistische rebellengroepen. De troepen van Assad controleren nog de belangrijkste steden in het westen van het land, maar verliezen steeds meer terrein.

Vooral Jaish al-Fateh (leger der verovering), een coalitie van rebellengroepen is bezig met een opmars. Deze rebellengroep die gesteund wordt door Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar veroverde deze week de luchtmachtbasis Abu Zuhour zodat ze nu de gehele noordwestelijke provincie Idlib in handen hebben. De Russische steun voor Assad lijkt dan vooralsnog bedoeld om er voor te zorgen dat Jaish al-Fatah niet het bolwerk van Assad bereikt.

kaartje Syrië

Lees ook in NRC Handelsblad : ‘Ineens duiken er Russen op in Syrië’
    • Huib de Zeeuw