Kritiek op plan Coolsingel

Critici die hun hart willen luchten over de plannen om de Coolsingel anders in te richten, kunnen dat doen tijdens een stadsgesprek met de wethouder. Een formele inspraakprocedure voor het 47,2 miljoen euro van de belangrijke verkeersader in het Rotterdamse centrum komt er niet voordat de gemeenteraad heeft ingestemd.

Het ontwerp werd vorige week gepresenteerd door architect Adriaan Geuze van bureau West 8. Geuze ontwierp ook het Schouwburgplein en werkte mee aan het Centraal Station.

In zijn plan komt aan de kant van De Bijenkorf een door bomen geflankeerde voetgangerspromenade met tweebaans fietspad. Er zijn nog maar drie rijbanen voor auto’s: twee in zuidelijke richting, één in noordelijke. De trambaan blijft liggen waar hij ligt: in het midden.

Het voorstel voor de herontwikkeling van de belangrijkste straat in het centrum is opgenomen in de begroting, die binnenkort naar de gemeenteraad wordt gestuurd, bevestigt wethouder Adriaan Visser (D66) van Binnenstad. Als de raad op 12 november instemt, kan de gemeenteraad alleen nog commentaar leveren op de verdere uitwerking van de plannen.

Critici zoals stedenbouwkundig ingenieur Robbert Jan van der Veen van ontwerpbureau Plein06 stellen in de nieuwe rubriek De Stelling van de week dat de gemeente te laat begonnen is met het vragen om commentaar op de plannen. De gemeente organiseert op 15 oktober wel een stadsgesprek in café Staal aan het Beursplein. Daar kunnen omwonenden hun zegje doen.

Op het door Geuze gepresenteerde ontwerp zal dat geen invloed meer hebben. Waar mogelijk worden reacties, zoals op de kleur van de bestrating, de verlichting of het straatmeubilair, wel meegenomen in de uitwerking van het ontwerp.

    • Lucette Mascini