87 doden nadat bouwkraan op Grote Moskee in Mekka valt

Foto AFP PHOTO/STR

Een bouwkraan is vanavond op de Grote Moskee in Mekka gevallen. Volgens de Saoedische autoriteiten zijn daarbij 87 mensen om het leven gekomen en raakten 183 personen gewond.

Uit de eerste beelden die op internet zijn opgedoken is te zien dat een deel van de kraan door het dak is gevallen. Op het moment van het ongeluk waren er volgens Al-Jazeera al veel mensen in de moskee voor het gebed van half zeven. Mekka werd toen geteisterd door zware stormen. Op de sociale media doet het gerucht de ronde dat de kraan is ingestort door een blikseminslag, maar dat is niet bevestigd:

Twitter avatar evanchill Evan Hill Video of the storm in Mecca that brought down a crane, killing at least 62. https://t.co/FCCFwtxn7z

Rondom de Masjid al-Haram zijn veel bouwactiviteiten gaande om het hoofd te bieden aan de vele pelgrims die ieder jaar in het kader van de Hadj naar de Grote Moskee in Mekka afreizen. Vorig jaar stelden de Saoedische autoriteiten nog een limiet in voor het aantal pelgrims dat naar Mekka afreist.

De Masjid al-Haram geldt als de heiligste moskee binnen het islamitische geloof. Binnen de moskee staat de Ka’aba, wat het eerste islamitische gebedshuis is. De jaarlijkse pelgrimage naar het heiligdom vindt later deze maand plaats en trekt miljoenen gelovigen van over de hele wereld aan. De pelgrimage is verplicht voor iedere volwassen moslim die in goede gezondheid verkeert.