Boodschap kabinet gelekt: het gaat beter, maar we moeten nuchter blijven

Minister Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer met het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag vorig jaar.
Minister Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer met het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag vorig jaar. Foto ANP / Bart Maat

Het gaat beter met de economie, maar we moeten nuchter blijven. Met die boodschap komt het kabinet dinsdag op Prinsjesdag, zo weet RTL Nieuws vandaag al te melden. Volgens het kabinet behoort Nederland weer tot de economische kopgroep van Europa, maar die cijfers “betekenen pas iets als alle Nederlanders ervan kunnen profiteren”.

De uitspraken van het kabinet staan in een zogeheten strategiedocument dat is geschreven door communicatiemedewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat wordt volgens RTL vanmiddag tijdens de lunch met de ministers besproken. Eerder kwam de zender ook al met de vertrouwelijke informatie over de begroting.

Tijdens de wekelijkse persconferentie van Rutte vroeg RTL-journalist Frits Wester de premier naar het gelekte document, waarna Rutte Wester uitnodigde om de persconferentie over te nemen:

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp RTL-collega @fritswester nam persconferentie van @MinPres over om Prinsjesdag-boodschap alvast voor te lezen. http://t.co/kXxeMukATp

Bekijk hier het fragment:

Rutte over lekken: gebeurt helaas ieder jaar

Op de persconferentie vanmiddag gaf Rutte toe dat hij geen remedie heeft tegen het jaarlijks lekken van de Prinsjesdagstukken:

“Ik doe dit nu vijf jaar en het hoort er blijkbaar bij. Het gebeurt helaas ieder jaar. Het is een onderdeel van de traditie van Prinsjesdag waar ik me ongelooflijk aan erger.”

Rutte gaf toe dat lekken “blijkbaar” gewoon gebeurt. “Als u een andere methode weet?”, zei hij tegen de aanwezige journalisten. Suggesties om de stukken vanmiddag voor iedereen openbaar te maken, of dat meteen te doen nadat het kabinet een begroting had afgerond, wees Rutte van de hand.

Nederland niet immuun voor internationale onrust

In de uitgelekte communicatiestrategie schrijft het kabinet dat de Nederlandse economie de komende jaren sterker zal groeien dan het Centraal Planbureau heeft geraamd. Maar niet alle huishoudens profiteren daarvan. En hoewel de werkloosheid daalt naar 6,7 procent, blijft het aantal werklozen nog altijd hoog. “Nog steeds geldt dus: koers houden”, aldus het kabinet.

Ook wordt in het document gewaarschuwd voor de internationale crisis en de onzekerheid in de wereldeconomie. Want “Nederland is niet immuun voor de onrust in het buitenland”. Daartoe behoort ook de vluchtelingenstroom die momenteel naar Europa trekt. Nederland moet zich daarop voorbereiden, zo schrijft het kabinet.