...In Denemarken neemt verzet tegen immigratie verder toe

De Deense politiek is in de greep van de Volkspartij, die weinig op heeft met migranten en populairder is dan ooit.

De advertentie van het Deense ministerie die geplaatst werd in vier Libanese kranten. Foto’s AFP, AP

Inger Støjberg, de Deense minister van Immigratie, Integratie en Wonen, plaatste maandag de foto van een Arabische advertentie op haar Facebookpagina. Rechtsonder in het hoekje stond: The Danish Immigration Service.

De advertentie, van Støjbergs eigen ministerie, werd geplaatst in vier Libanese kranten. Daarin staat dat vluchtelingen eerst de taal moeten leren voordat ze in Denemarken een verblijfsvergunning krijgen. En pas na een jaar is gezinshereniging mogelijk, staat er. En ook: ‘De regering wil duidelijk maken dat alle afgewezen asielzoekers meteen worden teruggestuurd.’

De minister hoopt Denemarken zo minder aantrekkelijk te maken voor migranten. In tegenstelling tot het gastvrije Zweden heeft Denemarken een restrictief asielbeleid. Tussen 2001 en 2011 gaf de Danske Folkeparti – de Deense Volkspartij die lijkt op de PVV – gedoogsteun aan opeenvolgende regeringen. Na de winst van de sociaal-democraten in 2011 werd het immigratiebeleid iets minder streng. Tot afgelopen juni, toen premier Lars Løkke Rasmussen van de centrum-rechtse partij Venstre zijn nieuwe kabinet presenteerde. Die dag zei hij dat zijn eerste grote daad het doorvoeren van strengere asiel- en immigratiewetgeving zou zijn.

Twee dagen later presenteerde hij een nieuw plan: hij wilde korten op de uitkering van migranten. Sinds deze maand ontvangen ze zo’n 800 euro per maand, voorheen was dat 1.500 euro. In Denemarken wonen 5,6 miljoen mensen, 12 procent is immigrant of kind van een immigrant.

„Rasmussen moet meegaan met de anti-migrantenretoriek van de volkspartij, steeds meer Denen staan achter hen”, zegt Hans Lauge Hansen, docent immigratie aan de Universiteit van Aarhus. De rechts-populistische Deense Volkspartij werd bij laatste verkiezingen met 21 procent van de stemmen, de tweede partij van het land, na de sociaal-democraten.

Rasmussens Venstre regeert alleen en kan daarmee slechts rekenen op 34 van de 179 zetels in het parlement. Ze zijn afhankelijk van de Deense Volkspartij, die 37 zetels heeft, en dus groter is dan Venstre. Tegelijkertijd is het aantal asielaanvragen in Denemarken toegenomen. Vorig jaar zochten 15.000 mensen asiel in Denemarken, van wie er meer dan 6.100 werden toegewezen. Zes jaar geleden kreeg het land nog 3.855 asielaanvragen.

Links wordt strenger

Ook links is onder druk van de populariteit van de Deense Volkspartij kritischer geworden jegens migranten. De vorige premier, de sociaal-democraat Thorning-Schmidt, stond in maart op verkiezingsposters met de tekst: „Als je naar Denemarken wilt komen moet je werken.”

Onder invloed van de Deense Volkspartij stelt Venstre zich streng op in de migratiecrisis, zegt Hansen. Dat bleek afgelopen week. Sinds zondag zijn 3.200 migranten via Duitsland naar Denemarken gekomen. De meesten willen door naar Zweden. Maar de politie legde het treinverkeer plat om hun doorreis te voorkomen en om hen te dwingen zich in Denemarken te registreren, zoals de Europese regels voorschrijven. Gisteren werden ze alsnog doorgelaten, zonder registratie. Maar veerboten mogen geen treinpassagiers van Duitsland naar Denemarken meer vervoeren.

Is de Deense Volkspartij tevreden over de reactie van Rasmussen? „Nee, hij is nog lang niet streng genoeg”, zegt een woordvoerder. „De buitenlanders moeten aan de grens worden geïdentificeerd. Als ze dat weigeren, moeten ze terug naar Duitsland.” Wat is de oplossing van de Volkspartij voor de vluchtelingenstroom? „Strengere grenscontroles.”

    • Maral Noshad Sharifi