Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

In 24 uur staken 7.600 migranten grens Macedonië-Griekenland over

De toestroom neemt toe nu Griekenland steeds meer mensen met veerboten overbrengt van de overbelaste Griekse eilanden naar hoofdstad Athene. Elders in Europa werd gisteren een recordaantal vluchtelingen geteld.

Migranten zijn de grens van Hongarije naar Oostenrijk overgestoken in de buurt van Nickelsdorf. De afgelopen dagen staken hier dagelijks zo'n achtduizend migranten de grens over.
Migranten zijn de grens van Hongarije naar Oostenrijk overgestoken in de buurt van Nickelsdorf. De afgelopen dagen staken hier dagelijks zo'n achtduizend migranten de grens over. Foto AFP / Joe Klamar

Ongeveer 7.600 migranten zijn tussen woensdag 18 uur en donderdag rond dezelfde tijd de grens van Griekenland naar Macedonië overgestoken. De toestroom stijgt nu Griekenland steeds meer mensen met veerboten overbrengt van de overbelaste Griekse eilanden naar hoofdstad Athene, schrijft persbureau Reuters op basis van gegevens van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Vanuit Athene reizen de groepen via de Balkan verder naar andere Europese lidstaten.

Update 11.32: Hongarije in de gaten gehouden

UNHCR stuurt driehonderd kant-en-klare huizen naar Hongarije. De regering in Boedapest heeft dat aanbod inmiddels geaccepteerd. Een woordvoerder van de organisatie zei vanochtend verder dat de situatie in Hongarije goed in de gaten wordt gehouden. Zo wordt gekeken of de politie en het leger de mensenrechten respecteren.

Het aantal migranten dat aankomt op de Griekse eilanden lijkt voorlopig niet af te nemen. Persbureau AFP meldde gisteren dat sinds maandagavond meer dan 22.000 mensen, onder wie veel Syrische oorlogsvluchtelingen, waren aangekomen op het eiland Lesbos. Ondertussen was er op de grens tussen Servië en Hongarije sprake van een record. De Hongaarse politie telde gisteren 3.601 migranten; het hoogste aantal sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

Kritiek op Hongarije

Sinds begin dit jaar zijn 160.000 mensen op doorreis in Hongarije aangekomen. Oostenrijk - het volgende land op het traject vanuit Griekenland via Macedonië, Servië en Hongarije richting Duitsland - schortte deze week de treinverbinding met Hongarije op. De stations konden de aantallen niet meer aan.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is kritisch over de “vreselijke” omstandigheden in Hongaarse detentiecentra. De politie in twee kampen in Röszke, bij de Servische grens, houdt migranten dagenlang vast voor registratie op plekken waar het “smerig” en “overbevolkt” is. Er een gebrek aan voedsel en aan medische zorg, schrijven medewerkers van de organisatie op basis van filmmateriaal en gesprekken met mensen. Hongarije houdt zich daarmee niet aan internationale verplichtingen, stelt Human Rights Watch vast.

Twitter avatar hrw Human Rights Watch Hungary: Abysmal Conditions in Border Detention http://t.co/2OCaLx8Lyn

Herverdeling binnen EU

De Europese Commissie maakte plannen om 160.000 vluchtelingen binnen de Europese Unie te herverdelen over een periode van twee jaar. Het Europees Parlement schaarde zich woensdag achter de voorstellen. Maandag moet Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncjer, op een ministeriële top, lidstaten ervan overtuigen dat er geen alternatief is voor zijn plan. De UNHCR verwelkomt de stap, maar waarschuwt ook dat het alleen kan slagen als de EU met spoed zorgt dat in Griekenland, Italië en Hongarije extra ontvangstlocaties worden ingericht.

Verdeling van de 160.000 vluchtelingen door de EU

migratiecrisis

Het grote struikelblok maandag ligt in Oost-Europa, schreef onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso.

De lidstaten daar hebben, anders dan in West-Europa, weinig ervaring met migranten en zijn huiverig voor het verplichtende karakter van de plannen. In juni, toen het nog om 40.000 vluchtelingen ging, kregen ze hun zin. De quota werden vrijwillig. Maar in het daaropvolgende overleg kwamen lidstaten niet verder dan 32.000 plekken. “Een echte blamage”, in de woorden van Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA).