Hoofdrol jarig De Doelen tijdens 24 Uur Cultuur

De opening van het culturele seizoen staat dit weekend grotendeels in het teken van de belangrijkste concertzaal. Maar er is meer te doen. Een kleine selectie.

None

Er is er één jarig in het cultuurseizoen 2015-2016 dat dit weekend officieel van start gaat. En dat is: De Doelen.

In 1966 werd op Opbouwdag (tussen 1947 en 1970 jaarlijks op 18 mei gevierd), vier jaar nadat de eerste paal was geslagen, het monumentale concert- en congresgebouw van Kraaijvanger en Fledderus geopend. Het was de kroon op de wederopbouw, het eerste grote gebouw met een publieke, en vooral: culturele functie.

Omdat De Doelen geldt als een belangrijk wederopbouwmonument. Het vervult ook een spilfunctie vervult in het culturele leven. Tijdens 24 Uur Cultuur en Open Monumentendag speelt het gebouw een dubbelrol. Het biedt onderdak aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, waarin onder leiding van Valery Gergiev het werk van Sergej Rachmaninov de revue passeert, en het opent zijn deuren voor een backstagetour waarbij het publiek een kijkje achter de schermen kan nemen.

24 Uur Cultuur is wat vroeger de Uitgaansmarkt heette. Het is precies wat het zegt: 24 uur cultuur. Op zaterdag om 17.00 uur gaat het evenement van start. Bezoekers kunnen op tal van plekken (veelal gratis) voorproeven van wat het nieuwe seizoen gaat brengen. Bij het Ro Theater in de William Boothlaan wordt vooruitgeblikt op de nieuwe familievoorstelling De Gelaarsde Poes die zoals de traditie wil rond kerstmis in première gaat. Ook is er een openbare repetitie voor de voorstelling Van Waveren over de ondergang van een Hollandse familie. Om de hoek is de Witte de Withstraat 24 uur lang het middelpunt van het festival Kunst in het Witte de Withkwartier.

In alle zalen van de Rotterdamse Schouwburg start om 19.00 uur het programma Rotterdam Danst met Scapino Ballet, Conny Janssen Danst, Dansateliers Rotterdam, Ann Van den Broek en HipHopHuis. Na afloop kun je zelf dansen op muziek van DJ Edgar.

Scapino is trouwens ook jarig volgend jaar. De balletgroep viert in augustus zijn zeventigjarig bestaan met de grootschalige productie In The Dutch Mountains. Dit dans-, muziek- en theaterspektakel komt tot stand in samenwerking met The Nits. Er wordt een grote circustent voor opgericht op het terrein van het SS Rotterdam.

Het helemaal in het nieuw gestoken Oude Luxor aan de Kruiskade laat zich morgen van zijn leukste kant zien met het Luxor Comedy Café en de Cameretten Cabaret Quiz. Het nieuwe Luxor op de Kop van Zuid presenteert zich zondag als musicaltheater. In het nieuwe seizoen bieden de beide Luxors voorstellingen Karin Bloemen, Paul de Leeuw, Jochem Myjer en Sara Kroos. Grease is een langlopende musical (november tot maart), maar Bram Moszkowicz staat maar één avond in het oude Luxor. Cabaret? Nee, een ‘theatercollege over rechtspraak en rechtvaardigheid’.

De Doelen viert zijn jubileum volgend jaar zo’n beetje het hele seizoen met concerten van het Orkest van de Achttiende Eeuw (Messiah van Händel), het Koninklijk Concertgebouworkest (Magnificat van Bach) en natuurlijk het ‘huisorkest’, het Rotterdams Philharmonisch, dat zijn achtste seizoen ingaat met Yannick Nézet-Séguin als chef-dirigent. Veel Mahler (Das Lied von der Erde, Vierde en Tiende Symfonie), de Missa Soleminis van Beethoven en de Matthäus Passion van Bach.

    • Frank van Dijl