Hevige overstromingen in Japan - stad wil 400.000 burgers evacueren

Reddingshelikopters vliegen over de regio Ibaraki, die hevig wordt getroffen door de regen. Foto EPA / Franck Robichon

In grote delen van Japan hebben hevige overstromingen vannacht een ravage aangericht. Het vele water heeft op sommige plaatsen huizen compleet weggespoeld, terwijl elders woningen bedolven zijn onder modderstromen, zo meldt persbureau Reuters. Ten minste 27 mensen raakten gewond en 25 anderen worden vermist.

De overstromingen zijn zo ernstig dat het gemeentebestuur in de stad Sendai meer dan 400.000 inwoners heeft aangeraden hun huis te verlaten. Zij wonen in de buurt van de Nanakitagawa-rivier, die volgens de Japan Times steeds verder buiten zijn oevers treedt. Sendai is een van de grootste steden in het noorden van het land.

In de regio’s Tochigi en Ibaraki, even ten zuiden van Sendai, werden ongeveer 100.000 mensen tijdelijk geëvacueerd na de hevige regen van de afgelopen dagen. Volgens persbureau Reuters heeft het noodweer tot dusver aan ten minste twee mensen het leven gekost. President Shinzo Abe spreekt van een “uitzonderlijke” regenval.

Hevigste overstromingen in 60 jaar

Het noodweer in Japan is het gevolg van de tyfoon Etau, die eerder deze week over het land trok. Alleen al in de laatste 48 uur viel er daardoor twee keer zo veel regen als in de hele maand september gebruikelijk is. Dat heeft op sommige plaatsen geleid tot de ergste overstromingen in meer dan 60 jaar tijd.

Na vandaag neemt de regenval in het grootste deel van het land af. Alleen in het noorden van Japan blijft de waarschuwing voor noodweer voorlopig van kracht, zo meldde het Japanse bureau voor meteorologie vanmorgen.

    • Joost Pijpker