Geen Serena Slam: Williams verliest halve finale US Open

Williams vanavond na het verliezen van haar halve finalewedstrijd op de US Open. Foto AP / Seth Wenig

Het gaat Serena Williams dit jaar niet lukken om alle vier de grandslamtoernooien te winnen. De Amerikaanse tennisster verloor vanavond in New York in de halve finale van de US Open van de Italiaanse Roberta Vinci in drie sets: 6-2, 4-6, 4-6.

Williams won het toptoernooi op Flushing Meadows zes keer. Vanaf 2012 pakte ze de titel drie keer op rij. Met een nieuwe triomf in New York was Williams de eerste speelster geweest sinds de Duitse Steffi Graf in 1988 die in hetzelfde jaar de vier majors op haar naam had geschreven. Ze blijft nu echter voorlopig op 21 grandslamtitels staan.

Vinci kwam in New York in het enkelspel nooit verder dan de kwartfinales. Op een grandslamtoernooi haalde de temperamentvolle speelster individueel nog nooit de laatste vier, laat staan de finale. In het dubbelspel won Vinci al wel vijf majortitels.

De eindstrijd morgen in New York wordt een nooit verwacht Italiaans onderonsje. Vinci’s landgenote Flavia Pennetta (33) rekende in de halve eindstrijd resoluut af met de als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep: 6-1 6-3.

Williams leek zichzelf niet

Williams speelde vier keer eerder tegen Vinci en had in die duels nog niet één keer een set afgestaan. De grote favoriete was in het vijfde onderlinge treffen echter zichzelf niet. Ze maakte een wat labiele indruk, soms een tikje afwezig en dan weer zeer gepassioneerd. Williams had vooral de pech dat Vinci boven zichzelf uitsteeg. De Italiaanse ging fysiek en mentaal de strijd vol aan en maakte vooral in de eindfase van de derde set grote indruk met koelbloedig en uitgekookt spel. In tranen vierde ze de grootste triomf tot dusver in haar loopbaan, die zaterdag in New York mogelijk ook nog een grandslamtitel oplevert.

Vinci zei na afloop dat ze haar stunt tegen Williams niet kon geloven. “Ik weet niet wat me overkomt. Er vliegen nu zoveel gedachten door mijn hoofd”, reageerde de 32-jarige Italiaanse geëmotioneerd, kort na haar prachtige zege. “Dit is in elk geval het mooiste moment van mijn leven.”

Williams reageerde sportief en zei inspiratie te putten uit haar nederlaag:

“Zij speelde haar beste wedstrijd in haar loopbaan. Op latere leeftijd gaat ze er helemaal voor, dat was in deze partij duidelijk te zien. Daar put ik inspiratie uit. Ze speelde zonder na te denken, alsof ze in een roes verkeerde.”

(ANP)