Srebrenica-boek van Westerman is politiek boek van het jaar

Voormalig NRC-correspondent Frank Westerman wint met zijn boek ‘De slag om Srebrenica’ de Prinsjesboekenprijs 2015. Dat maakte juryvoorzitter Kars Veling zojuist bekend. De Prinsjesfotoprijs gaat naar Dirk Hol met zijn foto over boze Groningers op de publieke tribune in de Tweede Kamer.

De winnende foto van Dirk Hol over boze Groningers op de publieke tribune bij het debat over gaswinning. Op de voorgrond minister Henk Kamp van Economische Zaken. Foto: Dirk Hol

Voormalig NRC-correspondent Frank Westerman wint met zijn boek ‘De slag om Srebrenica’ de Prinsjesboekenprijs 2015. Dat maakte juryvoorzitter Kars Veling zojuist bekend. De Prinsjesfotoprijs gaat naar Dirk Hol met zijn foto over boze Groningers op de publieke tribune in de Tweede Kamer.

Op de foto staat op de voorgrond, met zijn rug naar de fotograaf, VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij moest zich in de Kamer verantwoorden over het Nederlandse gasbeleid in provincie Groningen. Voor dit debat zongen de actievoerders het Groningse volkslied.

Het is de tweede keer dat de Prinsjesfotoprijs voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar wordt toegekend. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van 2500 euro. Hol ontving de Prinsjesfotoprijs uit handen van de voorzitter van de Eerste Kamer, Anki Broekers-Knol in de plenaire zaal van de senaat.

‘Traumatische oorlog komt dichtbij’

Ank Bijleveld-Schouten, de Commissaris van de Koning van Overijssel, reikte de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar uit aan Westerman. De schrijver ontving ook een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

De jury onder leiding van Veling, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie en huidig directeur van ProDemos, roemde het boek van Westerman omdat de “persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt”.

‘De slag om Srebrenica’ is voor een belangrijk deel gebaseerd op de artikelen die Westerman schreef voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. De twee andere genomineerde boeken waren ‘Vrouw achter de troon’ over Marie Anne Tellegen (1893 - 1976) van W.H. Weenink en het boek over de prominente VVD’er Jos van Rey:‘El Rey – Van jager tot prooi’. Dit boek is geschreven door de journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers, verbonden aan Dagblad De Limburger. Zij wonnen al de M.J. Brusse-prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar.

De winnaar van de eerste Prinsjesboekenprijs in 2013 was Mathieu Segers met zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’. Afgelopen jaar won Piet de Rooy de prijs met zijn boek ‘Ons stipje op de waereldkaart’.

Lees ook in NRC Handelsblad de recensies over de genomineerde boeken: ‘Royalty, oorlog en corruptie’
    • Huib de Zeeuw