Vakbondsbestuurder Gijs van Dijk ambieert voorzitterschap FNV

FNV-bestuurder Gijs van Dijk wil voorzitter worden van de FNV. Dat zegt hij vandaag tegen NRC . Dat is opmerkelijk, omdat de huidige voorzitter Ton Heerts (48) zijn vertrek niet heeft aangekondigd.

Gijs van Dijk (tweede van links) loopt met FNV-voorzitter Ton Heerts in een mars op Dag van de Arbeid.
Gijs van Dijk (tweede van links) loopt met FNV-voorzitter Ton Heerts in een mars op Dag van de Arbeid. Foto: ANP/EVERT ELZINGA

FNV-bestuurder Gijs van Dijk, die morgen in Amsterdam de vakbondsactie ‘Red de Zorg’ leidt, wil voorzitter worden van de FNV. Dat zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. FNV-voorzitter Ton Heerts (48) blijft officieel nog aan tot het voorjaar van 2017, maar volgens bronnen in zijn omgeving is hij niet van plan zo lang FNV-voorzitter te blijven.

Van Dijk (34) zit nu midden in een hoogoplopend conflict met het kabinet en de andere vakbonden over de pensioenen en salarissen van ambtenaren. Hij leidt ook samen met FNV-bestuurder Ron Meyer de actiegroep Young & United die afgelopen week een succes binnenhaalde: de Tweede Kamer stemde vóór een hoger jeugdloon, de belangrijkste eis van de actievoerders.

Heerts: “Ik zit hier nog wel even”

Van Dijk zegt dat hij het voorzitterschap “in de toekomst” ambieert.

“Als het momentum er is. Je moet natuurlijk worden gekozen door de leden.”

De FNV heeft net een interne fusie tot stand gebracht, na een hevige crisis, en begint aan een nieuwe fase. Van Dijk is bezorgd over de veranderingen die volgens hem nodig zijn om de FNV weer sterk te maken: de vakbeweging is in zijn ogen te veel geneigd tot compromissen. “We moeten onszelf versterken, we moeten onze leden beter leren kennen, meer jongeren aantrekken en niet alleen een CAO-boer zijn voor een sector, maar daar ook midden in staan.” Hij wil aan de verandering leiding geven, zegt hij, maar alleen als hij ziet dat ze mogelijk zijn in de FNV.

Van Dijk is de eerste die naar buiten komt met zijn ambitie om voorzitter te worden. Volgens Heerts zelf, die Van Dijk “een van de FNV-talenten” noemt, is zijn eigen vertrek niet aan de orde.

“De verkiezingen staan gepland voor 2017 en er is voor mij geen aanleiding om iets anders te gaan doen. Het is wel zo: in dit werk is de dag van morgen altijd een andere dan de dag van gisteren, maar ik zit hier nog wel even.”

    • Petra de Koning