Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Felix Rottenberg stopt als voorzitter kandidatencommissie PvdA

Felix Rottenberg stopt als voorzitter van de kandidatencommissie van de PvdA. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt in het tv-programma De wereld draait door. Rottenberg raakte deze week in opspraak doordat hij felle kritiek leverde op partijleider Diederik Samsom.

Foto Rink Hof / Hollandse Hoogte

Felix Rottenberg stapt op als voorzitter van de commissie die PvdA-kandidaten voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen gaat selecteren. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Rottenberg raakte deze week in opspraak doordat hij felle kritiek leverde op partijleider Diederik Samsom.

In een interview met Vrij Nederland noemde Rottenberg Samsom deze week “de bedrijfsleider van het kabinet”. Verder uitte hij harde kritiek op de coalitie met de VVD en zegt hij dat Asscher een goede PvdA-lijsttrekker zou zijn. Als kus des doods voegde Rottenberg daar nog aan toe dat Samsom “een ecologisch bewogen man” is “die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van Duurzaamheid in een volgend kabinet”.

Hoewel Samsom zelf laconiek reageerde, kwamen de woorden van Rottenberg hem binnen de PvdA op forse kritiek te staan. Partijvoorzitter Hans Spekman noemde de kritiek “stom en fout”, maar vond overigens wel dat Rottenberg zijn werk als voorzitter van de kandidatencommissie had kunnen voortzetten. “Van fouten kun je leren”, zo zei Spekman.

‘Deze fout is verkeerd uitgepakt’

Rottenberg zelf denkt daar nu toch anders over. Hij zei in De Wereld Draait Door vanavond dat hij de gewraakte uitlatingen in een onbewaakt ogenblik heeft gedaan. “Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken.” Hij zegt dat hij de uitspraken “in de context van het hele verhaal heel erg vond meevallen”. “Ieder mens maakt fouten en deze is verkeerd uitgepakt”, aldus Rottenberg.

Het besluit om op te stappen heeft Rottenberg “primair” zelf genomen, zei hij vanavond. Bronnen binnen de PvdA zeggen tegen NRC dat er vanuit de partijtop druk op Rottenberg is uitgeoefend.

Spekman sprak vanavond op Twitter van een goed besluit van Rottenberg:

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Ik vind het spijtig dat het zo is gegaan, maar het is goed dat Felix dit heeft besloten.

Morgenochtend is er een vergadering gepland van de selectiecommissie. Mogelijk wordt dan al een nieuwe voorzitter gekozen. Volgens bronnen wordt de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg de opvolger van Rottenberg. Van den Berg was eerder partijvoorzitter en europarlementariër.