Eerste kandidaat meldt zich om FNV’er Ton Heerts op te volgen

None

FNV-bestuurder Gijs van Dijk, die morgen in Amsterdam de vakbondsactie ‘Red de Zorg’ leidt, wil voorzitter worden van de FNV. Dat zegt hij vandaag in deze krant. FNV-voorzitter Ton Heerts (48) blijft officieel nog aan tot het voorjaar van 2017, maar volgens bronnen in zijn omgeving is hij niet van plan om nog zo lang FNV-voorzitter te blijven.

Van Dijk (34) zit nu midden in een hoogoplopend conflict met het kabinet en de andere vakbonden over de pensioenen en salarissen van ambtenaren. Hij leidt ook de actiegroep Young & United die een hoger jeugdloon eist. Afgelopen week behaalde hij daarmee succes. de Tweede Kamer stemde vóór zo’n hoger loon.

Van Dijk zegt dat hij het voorzitterschap „in de toekomst” ambieert. „Als het momentum er is. Je moet natuurlijk worden gekozen door de leden.”

De FNV heeft net een interne fusie tot stand gebracht, na een hevige crisis, en begint aan een nieuwe fase. Volgens Van Dijk is er dringend verandering nodig en is de FNV nu te veel gericht op het bereiken van compromissen. „Ik hou van de confrontatie.”

Hij is de eerste die naar buiten komt met zijn ambitie om voorzitter te worden. Volgens Heerts zelf, die Van Dijk „een van de FNV-talenten” noemt, is zijn eigen vertrek momenteel niet aan de orde. „De verkiezingen staan gepland voor 2017 en er is voor mij geen aanleiding om iets anders te gaan doen. Het is wel zo: in dit werk is de dag van morgen altijd een andere dan de dag van gisteren, maar ik zit hier nog wel even.”

    • Petra de Koning