Een lopend protest

Foto Sertac Kayar / Reuters

Leden en aanhangers van de pro-Koerdische partij HDP lopen naar de Oost-Turkse plaats Cizre, dicht bij de Syrische grens. De tocht is bedoeld als protest tegen het uitgaansverbod dat vorige week werd ingesteld, nadat de partij onder vuur kwam te liggen en er een onderzoek werd gestart naar HDP-leider Selahattin Demirtas. Na een wapenstilstand van twee jaar laaide het geweld in Turkije tussen de Koerdische terreurorganisatie PKK en het Turkse leger eind juli weer op. Op 20 juli kwamen 31 Koerdische activisten om bij een aanslag in de Turkse plaats Suruç. Die aanslag was vermoedelijk het werk van IS, maar de PKK geeft de Turkse regering de schuld en zegt dat die met IS samenspant. De Turkse regering, onderdeel van de coalitie tegen IS, ontkent dit in alle toonaarden.