#DvdW: ter gelegenheid van 9/11, dertien elfseptemberromans

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag, ter gelegenheid van de herdenking van veertien jaar Nine-Eleven, dertien zogeheten elfseptemberromans.

Frédéric Beigbeder: Windows on the World (2003): een Franse schrijver spiegelt zich aan het lot van een vader die omkomt in de Twin Towers.

Art Spiegelman: In the Shadow of No Towers (2004): graphic novel waarin de schepper van Maus zijn trauma’s na de aanslagen van zich af tekent.

Ian McEwan: Saturday (2004): in deze roman over een dramatische zaterdag uit het leven van een McEwanLondense neurochirurg spelen de aanslagen van 11 september een belangrijke rol op de achtergrond.

Patrick McGrath: Ghost Town. Tales of Manhattan Then and Now (2005): drie historische novelles over rampen die New York troffen.

Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close (2005): het zoontje van een slachtoffer van de aanslag op het WTC probeert een postume boodschap van zijn vader te ontcijferen.

Michael Cunningham: Specimen Days (2005): drie New Yorkse verhalen uit verschillende tijdvakken (onder andere 2001) laten ruimte voor optimisme.

Peter Verhelst: Zwerm (2005): ‘Geschiedenis van de wereld’ luidt de ondertitel van deze postmoderne post-9/11-roman waarin tientallen verhalen worden verteld.

Jay McInerney: The Good Life (2006): hoe het leven van de hoofdpersonen uit McInerney’s Mutsaers - koetsierherfstBrightness Falls (1992) verandert na de aanslag op het WTC.

Claire Messud: The Emperor’s Children (2006): drie New Yorkse vrienden voor en na de aanslag op het WTC.

Don DeLillo: Falling Man (2007): man overleeft de vernietiging maar kan daarna in het gewone leven niet meer aarden.

Joseph O’Neill: Netherland (2008): te midden van de naweeën van 9/11 probeert een Nederlandse zakenman in Manhattan te integreren.

Charlotte Mutsaers: Koetsier Herfst (2008): eenzame schrijver hervindt inspiratie in dierenactiviste met zwak voor Osama Bin Laden.

Colum McCann: Let the Great World Spin (2009): het verhaal van de Fransman die koorddanste tussen de Twin Towers in het perspectief van 9/11.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz