Dumoulin vergroot voorsprong in klassement Vuelta

De Fransman Alexis Gougeard heeft de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. Hij wist in het slot van de etappe weg te komen uit de kopgroep en kwam alleen over de finish. In het klassement waren er geen belangrijke verschuivingen: Tom Dumoulin blijft de leider in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin en zijn ploeggenoten vanmiddag tijdens de negentiende rit van de Vuelta.
Tom Dumoulin en zijn ploeggenoten vanmiddag tijdens de negentiende rit van de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Tom Dumoulin heeft vandaag in de negentiende etappe zijn voorsprong in de Vuelta weten te vergroten. In het slot van de etappe wist Dumoulin weg te rijden van zijn belangrijkste rivaal Fabio Aru, waardoor hij drie seconden tijdwinst pakte en nu zes tellen voorsprong heeft op de Italiaan.

Morgen wacht het peloton nog een loodzware bergetappe, waarin de Vuelta naar alle waarschijnlijkheid wordt beslist. De etappe bevat vier beklimmingen van de eerste categorie. De aankomst ligt onderaan de laatste berg in Cercedilla.

De ritwinst ging vanmiddag naar de Fransman Alexis Gougeard. Hij wist in het slot van de etappe weg te komen uit de kopgroep en kwam alleen over de finish.

Valverde probeerde vergeefs weg te komen

Dumoulin kwam vandaag eigenlijk geen moment in de problemen. Al vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van 24 renners, allemaal ongevaarlijk voor het klassement. De avonturiers kregen alle ruimte om voor de dagzege te strijden. Ruim een kwartier daarachter hielden de favorieten voor de eindzege elkaar scherp in de gaten. Alejandro Valverde, de Spaanse nummer zes van het klassement, probeerde na de laatste beklimming in de afdaling richting Avila weg te rijden en wat tijdwinst te boeken. Valverde kreeg echter amper ruimte.

Op ruim een kilometer van de streep ging Dumoulin op de kasseien zelf in de aanval. Alleen Dani Moreno kon de rodetruidrager volgen, Aru probeerde uit alle macht bij te blijven. Dumoulin trok vol door en keek op de finish even achteruit. Hij zag dat zijn Italiaanse concurrent niet ver weg was. Drie seconden tijdwinst leverde het Dumoulin op, een verdubbeling van zijn voorsprong. Als hij die morgen weet te behouden, kan de Limburger zondag in Madrid gehuldigd worden als derde Nederlandse winnaar van de Vuelta.

Het wedstrijdverslag komt gedeeltelijk van persbureau ANP.

    • Pim van den Dool